IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дават държавна гаранция за кредит от 600 млн. евро за АЕЦ Белене

С държавен заем от 145 млн. евро ще започне и изграждането на терминали за обработка на контейнери на пристанищата Бургас-запад и Варна-изток

15:58 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дават държавна гаранция за кредит от 600 млн. евро за АЕЦ Белене
Правителството реши на днешното си заседание да даде държавна гаранция за кредит от 600 млн. евро, за да започне реализирането на проекта за АЕЦ Белене.
 
Предвижда се заемът за АЕЦ Белене да бъде предоставен от ЕВРОАТОМ и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Получател ще е Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД.
 
Освен това с държавен заем от 145 млн. евро ще започне изграждането на терминали за обработка на контейнери на пристанищата Бургас-запад и Варна-изток, реши още кабинетът.
 
Строителство на терминалите ще се финансира с държавен заем от Японската банка за международно сътрудничество. Кредитът ще бъде предоставен на Министерството на транспорта.
 
Изграждането на новите терминали се налага поради значителното нарастване през последните пет години на контейнерните товари на пристанищата. Целта е да се улесни транзитът на стоки по европейските транспортни коридори, като се очаква да бъдат разкрити 450 нови работни места в Бургас и 550 - във Варна.

Двата инфраструктурни проекта, с обща стойност на държавните заеми и гаранции от 745 млн. евро, ще започнат да се реализират през 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още