IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят безплатен онлайн вариант на Държавен вестник

Според независимия депутат Елеонора Николова в интерес на държавата е всяко българско семейство да има достъп до "Държавен вестник" в интернет

14:18 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят безплатен онлайн вариант на Държавен вестник
"Държавен вестник" да поддържа електронна страница в интернет, на която да се публикува цялото съдържание, както и достъпът до него да е свободен и безплатен, предвиждат промени в Закона за "Държавен вестник", обсъдени на първо четене от парламента.

Народното събрание обсъди два законопроекта за изменения в закона - единият е внесен от Мария Капон, а другият от Илко Димитров и група народни представители.

В сегашният закон се казва, че печатното издание "Държавен вестник" се разпространява чрез абонамент и ръчна продажба. Мария Капон предлага към текста да се добави, че ще се разпространява и чрез публикуване в интернет безплатно, предаде БТА. Според нея колкото по-достъпна и добре разпространявана е информацията от "Държавен вестник" и колкото по-ниски са разходите за нейното придобиване, толкова по-голяма прозрачност и гражданственост при вземането на решения ще има.

Промените, внесени от Илко Димитров и група народни представители, също предвиждат "Държавен вестник" да поддържа електронна страница в интернет, на която да се публикува цялото съдържание, както и достъпът до него да е свободен и безплатен.

Законодателно установеният начин на публикуване трябва да бъде такъв, че практическият, житейският резултат от публикуването да бъде достигането на нормата до максимално широк кръг от потенциални адресати, като се държи сметка за съвременните средства и технологии за обмен на информация, се посочва в мотивите на вносителите.

Отбелязва се още, че всички държави членки на ЕС предлагат системи за публикуване на нормативните си актове, основани на интернет технологиите.

Комисията по правни въпроси е подкрепила и двата законопроекта.

Според независимия депутат Елеонора Николова в интерес на държавата е всяко българско семейство да има достъп до "Държавен вестник" в интернет. Ако искаме гражданите да спазват закона и тяхното поведение да е свързано с нормите, трябва да направим необходимото те да познават тези закони, посочи тя по време на разискванията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още