IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Центровете за спешни повиквания в София и Русе готови до края на 2007

Вчера ЕК обяви превантивна процедура срещу България заради забавяне на въввеждането на единния номер 112

13:57 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Центровете за спешни повиквания в София и Русе готови до края на 2007
До края на годината в София и Русе ще се изградят центровете за приемане на спешни повиквания към единен европейски номер 112, а в периода 2008-2009 г. - последователно в Бургас, Варна, Пловдив и Монтана, съобщиха от кабинета.

Правителството прие решение за определяне и поетапно изграждане на центровете за приемане на спешни повиквания към единен европейски номер за спешни повиквания 112 на територията на страната. Средствата, необходими за това, се предвиждат по бюджета на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

При определянето на местоположението на центровете са взети предвид възможностите за осигуряване на подходящи помещения при приемливи разходи за преустройството им за нуждите на центровете; възможностите на електронната съобщителна мрежа, изграждана от ДАИТС; данните за сеизмичните рискове с цел, при необходимост - осигуряване на заменяемост в територията на обслужване и други.

Решението на правителството идва ден, след като Европейската комисия взе решение да открие шест процедури срещу България заради нарушения на Общностното право, като едната от процедурите е във връзка именно със забавянето на въвеждането единния номер 112.

Процедурата цели предотвратяване на нарушенията на Общностното право и има превантивен характер. Тя стартира с изпращане на официално уведомително писмо до съответната държава-членка, в което се дава срок от два месеца, в които тя може да представи своите съображения или да информира ЕК за приложените мерки по изпълнение на Общностното право.
 
В началото на август постановление на Министерски съвет официално въведе Националната система за спешни повиквания с единен и безплатен европейски номер 112.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още