IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Депутати: И без това си доплащаме на лекарите, по-добре да е регламентирано

Изникна и мнение, че държавата трябва да поема изцяло лечението само на възрастните хора и инвалидите

13:26 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Депутати: И без това си доплащаме на лекарите, по-добре да е регламентирано

Увеличаване на здравно-осигурителната вноска за лицата до 18-годишна възраст и след навършването й, ако продължат образованието си, до размер, определен със Закона за бюджета на НЗОК върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица. Това предвижда основното от измененията в Закона за здравно осигуряване, предложен днес на първо четене от Борислав Китов и други депутати.

Народните представители разгледаха на днешното си заседание 7 законопроекта. На утрешното заседание парламентът ще гласува и приеме на първо четене всички или част от тях.

Най-големи дебати предизвика предложението на депутата от НДСВ Атанас Щерев, който е лекар по професия. Той предлага доплащане при всички дейности с изключение на първична извънболнична медицинска помощ. Разликата между цената, договорена в Националния рамков договор, и касовата цена на лечебното заведение ще определя размера на доплащането.

За освободените от потребителска такса лица депутатът предлага НЗОК да превежда на съответните лекари дължимите суми, а за дейности, които се извършват в по-малко от четири лечебни заведения в страната е предвидено министърът на здравеопазването да определя максимални цени. Посоченият законопроект след обсъждане в парламентарната комисия за здравеопазване, се предлага да не бъде приет от Народното събрание.

Според друг законопроект, който също е предложено да не бъде приет, се предвижда разширяване на кръга на лицата, които са освободени от заплащане на потребителска такса при посещение на лекар, тоест в тази категория да влизат и жените над 60-годишна възраст и мъжете над 63 години.

След приключване на обсъжданията Атанас Щерев коментира пред журналисти в парламента, че и без това в повечето случаи пациентите доплащат на ръка на лекарите, и по-добре това да е регламентирано. Той даде пример, че за едно раждане НЗОК отпуска на съответното здравно заведение 400 лв., което според него е половината от действителната стойност на манипулацията и в повечето случаи гражданите заплащат на ръка останалата част от сумата.

Щерев също изрази мнение, че гражданите, които не ходят на профилактични прегледи при личния лекар, трябва да заплащат глоби. По думите му държавата трябва да заплаща за здравните услуги, единствено извършвани за възрастните хора и инвалидите.

Становището на Щерев е, че при утрешното гласуване парламентът би трябвало да приеме на първо четене всички предложени законопроекти, като между първо и второ четене нещата се прецизират. От думите му стана ясно, че в противен случай групата на НДСВ едва ли ще подкрепи законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още