IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предложиха на учителите 650 лв. от юли 2008, митингът за утре обаче оставa

По думите на премиера се предвижда и актуализация на стандарта за издръжката на един ученик

17:09 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Предложиха на учителите 650 лв. от юли 2008, митингът за утре обаче оставa

В периода 1 октомври 2007 – 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на учителите да достигне 650 лв., като пропорционално да се увеличават и възнагражденията на непедагогическия персонал. До това общо становище достигнаха по време на среща при министър-председателя Сергей Станишев представителите на Националния стачен комитет, КНСБ и КТ ”Подкрепа” и министрите на образованието и науката и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, съобщават от правителствената информационна служба. 

По думите на премиера се предвижда и актуализация на стандарта за издръжката на един ученик, което включва даване възможност на училищните ръководства да участват по-активно в процеса на формиране на възнагражденията.  

Станишев е подчертал, че днешната среща е резултат от общото разбиране, че, „първо – е необходимо да се гарантира финансовата стабилност на държавата, второ – на общото осъзнаване, че учителският труд трябва да бъде по-добре заплатен и трето – на общата констатация, че има сериозен вътрешен ресурс в начина, по който се управлява системата на образованието и взаимното съгласие за промяна на модела на финансиране”. 

Малко по-късно КНСБ разпространи съобщение, че от страна на националния стачен комитет и синдикалните лидери по време на срещата е заявената категорична позиция за минимум 20% повишение на заплатите на всички работещи в системата на средното образование от 1 октомври 2007 г., а при поетапното повишение от 1-ви януари до 1-ви юли да се достигне до 100% повишение на работните заплати на работещите учители и непедагогическия персонал. 

Синдикалните лидери заявяват още, че няма да подпишат споразумение, докато не получат мандат от всички регионални стачни комитети за постигнатите параметри при преговорите с правителството.

Насроченият за утре национален учителски митинг не се отменя, съобщават още синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още