IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК откри 6 процедури срещу България

Очакваната процедура по нарушение, свързано с Натура, отпадна от списъка на комисията

15:51 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК откри 6 процедури срещу България
Европейската Комисия взе решение да открие 6 процедури срещу България заради нарушения на Общностното право, както и да закрие 18 случая, по които са извършени проверки, но не са открити нарушения, съобщи БГНЕС.

Шестте процедури са във връзка с недостатъчна информация по решение 280/2004 за предоставяне на информация, засягаща прогнозите и мерките във връзка с мониторинг на парниковите газове и прилагане на протокола от Киото; неправилно прилагане на директива 2006/12 във връзка с управлението на битовите отпадъци на София; забавяне на въвеждането на общия за ЕС телефон 112 за обаждания по спешност; неприлагане на регламент 2252/2004 за въвеждане на биометрични данни в паспортите на българските граждани; несъответствие в законодателството относно изискването за гражданство на нотариусите и несъответствие при транспониране на директивата за пристанищните съоръжения при приемане и предаване на отпадъци в резултат на корабна дейност.

Очакваната процедура по нарушение, свързано с Натура, отпадна от списъка на комисията. Процедурата цели предотвратяване на нарушенията на Общностното право и има превантивен характер. Тя стартира с изпращане на официално уведомително писмо до съответната държава-членка, в което се дава срок от два месеца, в които тя може да представи своите съображения или да информира ЕК за приложените мерки по изпълнение на Общностното право. В случай че ЕК констатира неизпълнение, пристъпва към втората фаза - издаване на мотивирано становище, с което се дава нов срок от два месеца на страната-членка да отстрани неизпълненията. Ако те отново не бъдат отстранени, ЕК сезира Съда на Европейските Общности, който се произнася с решение по спора. Ако съдът потвърди нарушението на държавата и тя не изпълни съдебното решение, ЕК има право да заведе дело пред Съда на ЕО за налагане на финансови санкции.

На днешното си заседание ЕК взе решение и да започне процедури срещу 22 страни членки, защото не са признали професионалните квалификации на България и Румъния след присъединяването на двете страни към ЕС от 1 януари, съобщи Forbes.

Комисията ще изпрати мотивирано становище, което е втората стъпка от процедурата, по проблема на всички страни от ЕС с изключение на България, Финландия, Литва, Холандия и Словения.

Докато директивата не бъде включена в националното законодателство квалифицираните професионалисти от България и Румъния ще бъдат подложени на дълги и излишни бюрократични процедури, преди да могат да работят в ЕС, се казва в изявление на комисията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още