IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално стартира оперативна програма Конкурентоспособност

25 милиона евро от бюджета на програмата за 2007 г. са предназнамчени за схемата за безвъзмездна помощ за технологична модернизация в предприятията.

15:08 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Официално стартира оперативна програма Конкурентоспособност
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров даде днес на информационен форум официалния старт на първите три грантови схеми по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", общата стойност на която е 1,163 милиарда евро. От тях 988 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 175 млн.евро е националното съфинансиране.
 
25 млн. евро от бюджета на програмата за 2007 г. са предназначени за схемата за безвъзмездна помощ за технологична модернизация в предприятията. По тази схема могат да кандидатстват малки и средни предприятия, като крайният срок за подаване на документи е 22 януари 2008 г.

Минималният размер на безвъзмездната помощ, за който може да се кандидатства, е 50 хил. лева, а максималният – 2 млн. лева. Всеки проект трябва да бъде съфинансиран от страна на предприятието, а безвъзмездната помощ е от 20 до 55 процента от стойността на проекта, в зависимост от големината на предприятието, уточни министър Димитров.
 
По схемата за безвъзмездна помощ за покриване на международно признати стандарти могат да кандидатстват предприятия, регистрирани до края на 2003 г. и с годишен оборот над 100 хил. лева. Бюджетът на схемата е 5 млн. евро за 2007 г., а крайният срок за кандидатстване е 15 януари 2008 г.
 
По третата грантова схема на програмата - за безвъзмездна помощ за подкрепа на стартиращи иновативни предприятия, ще бъдат финансирани предложения до изчерпване на общия бюджет на схемата, който е 4 млн. евро, без да бъде поставено ограничение във времето.
 
Посочените три схеми са най-масовите и с най-голям потенциал за успешна реализация, като изборът им е обусловен от очакванията на бизнеса и прогнозите за най-голям интерес за участие по тях, казаха още от ръководството на министерството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още