IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кейбълтел гледа и към Албания

Компанията обяви и премиерата на цифровата телевизия Cabletel Digital 2.0 у нас

15:56 | 17.10.07 г.
Кейбълтел гледа и към Албания
Кейбълтел планира експанзия и в Албания, стана ясно на пресконференция днес. „По-скоро става въпрос за придобиване на клиентска маса, отколкото на инфраструктура, защото на практика в страната почти не съществува модерна такава“, уточни Димитър Радев, вицепрезидент на кабелния оператор.

Той уточни, че в момента компанията е в процес на разширяване на мрежата си в посока Албания и Косово, като целта е да се създаде панбалкански оптичен пръстен. Инвестициите в Албания и в Сърбия, за където операторът обяви плановете си за придобивания по-рано тази година, може да надхвърлят 80 млн. евро.

„В момента тече процес на регистрация на дружество в Сърбия, като до края на годината трябва да имаме структура, активи и клиенти там. Целта ни е в рамките на 12 месеца да станем лидер на пазара“, заяви Радев.

Кейбълтел има инвестиции и в Македония, където закупи 13 кабелни оператора. До момента инвестициите в придобивания и инфраструктура там са около 50 млн. евро. Сега операторът контролира 60% от кабелния пазар в страната.

„Съвсем скоро консолидацията в Македония ще е факт, с което изпреварва България. Нашият пазар се оказа по-жилав и идеалистичен. Аз съм изненадан от жизнеспособността на бизнес моделите у нас. Компании, които имат по-малка от критичната маса клиенти, успяват да оцелеят, но често това е за сметка на предлаганите услуги и за сметка на цялостната регулация на пазара. Подобни оператори нямат дългосрочна стратегия, а се опитват да се възползват от конюнктурата в момента“, коментира Радев забавянето на консолидацията у нас.

Над 60 млн. евро е инвестирала Кейбълтел в инфраструктура в България, а заедно с придобиванията сумата е между 120 и 150 млн. евро, каза Радев. По-рано тази година операторът финализира сделката за купуването на кабелния бизнес на групата на Евротур, която включва мрежите на ЕстНет София, Верея Кабел – Стара Загора, Евротур Чирпан и Козлодуй.

Кейбълтел има и разрешението на Комисията за защита на конкуренцията за придобиването на 100% от акциите на „Евроком АБЦ” АД – Разград.

Днес компанията обяви и премиерата на цифровата телевизия Cabletel Digital 2.0 у нас. Платформата ще бъде достъпна в 22 града на страната, като първо ще бъде инсталирана в 15 от тях.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още