IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изолацията е един от основните проблеми пред сектора ни по нанотехнологии

В България на практика не може да се каже, че съществува сектор по микроелектроника, смятат експерти

14:30 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изолацията е един от основните проблеми пред сектора ни по нанотехнологии
Изолация, най-вече информационна, е един от основните проблеми пред сектора по нанотехнологии и микроелектроника в България. Това стана ясно на днешната среща, организирана от Българския ИКТ Клъстър, на тема „Нанотехнологиите - шансът на българските компании в глобалната икономика на знанието“.

Представители на компании в сферата на нанотехнологиите в България изразиха загриженост, че в България на практика не може да се каже, че съществува сектор по микроелектроника.

Въпреки интереса от страна на млади учени проблемите, характерни за много високотехнологични сектори в България, не подминават и този по нанотехнологии. Като такива бяха отбелязани липсата на кадри, предприемачески дух и развойна дейност.

На практика в страната ни не се знае кои са компаниите, работещи в сектора на нанотехнологиите, се казва в съобщението на клъстъра, като според различни източници те са между 4 и 10. На срещата са присъствали три от тях.

Г-н Ставров от NanoToolShop, Ботевград, която чрез нанотехнологии развива и произвежда микросензори, посочи, че основните проблеми в сектора в България са недоверие и изолация, най-вече информационна. „За нас е важно да не сме единствените и затова търсим начин, дори и това да бъде конкурентна компания, по който да подсигурим производството на продуктите ни чрез още една производствена линия. Водили сме много разговори, но безплодни. В БАН има много съкровища, но те са дълбоко заровени. Затова сме принудени да работим с външни инвеститори, които поставят ограничения в развойната дейност“, посочи той и допълни, че за сектора в момента ситуацията е „7-а рамкова програма на ЕС или ликвидация“.

Според Ставров устойчиво развитие на този изключително потенциален сектор е възможно само ако достатъчен брой български компании бъдат нещо повече от производители на ишлеме и имат смелостта да развиват собствени продукти.

Гергана Додева, водещ инженер от СмартКом България, демонстрира модел на развитие за малки и средни предприятия, който започва от работа по проекти за аутсорсинг и с натрупването на технологично ноу хау води до създаване на нови технологии и продукти. Работейки по този модел СмартКом е стартирал проект за разработка на собствен MEMS (микро-електро-механична система) в сътрудничество с Технически Университет София и Софийски Университет.

От своя страна професор Ставрев от Института по космически изследвания към БАН препоръча да се изгради база данни с компаниите, опериращи в областта, и тези компании да засилят връзките си с големите международни корпорации и програмите за стимулиране на дейността на ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още