IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плашат с глоби участниците в картелни споразумения

КЗК вече ще може да прави внезапни претърсвания, без предварително да иска от компаниите доброволно да предадат необходимите й доказателства

12:40 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Плашат с глоби участниците в картелни споразумения
На доказани участници в картелни споразумения ще се налагат имуществени санкции до 10 на сто от оборота на компанията за предходната финансова година. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, цитиран от БТА. Процентът ще се определя в зависимост от степента на участие на компанията в картела, посочи Николов.

Предложението за тези санкции е предвидено в проекта на новия закон за защита на конкуренцията, който се очаква през ноември да бъде разгледан от Министерски съвет и през пролетта на следващата година да бъде одобрен от Народното събрание. Николов съобщи, че от вчера проектозаконът вече е в съгласувателна процедура.

В новия закон се предвижда също да бъде променен и прагът, в който участниците в сливания са задължени да поискат разрешение от комисията за това. Новият праг се повишава от 15милиона лева на 20 милиона лева.

В законопроекта е уредена и възможността за освобождаване от имуществена санкция или намаляване на санкцията на компании, които доброволно сътрудничат на комисията за разкриване и доказване на картели.

Комисията ще може да налага и временни санкции до изпълнение на решенията или до момента, в който компанията не предостави необходимата информация на комисията или предоставя неверни данни, каза Николов.

В новия закон се уреждат и правомощията на комисията да прави проверки на място. Вече няма да е необходимо, преди да пристъпи към претърсване, комисията да поиска от компаниите доброволно да предадат необходимите доказателства. Тя ще има право по своя преценка да направи такова претърсване, без да уведомява компаниите, или да изисква документи.

При претърсването ще се използва нова специализирана лаборатория и ще може да се "източва" цялата информация от компютърната мрежа на съответната компания.

Тези дни комисията предприе проверки в млекарската и в хлебарската индустрия, сред компаниите, предлагащи таксиметрови услуги, и сред производителите на растителни масла и пилешко месо.

Досега са образувани пет производства по самосезиране на комисията със съмнения, че е възможно зад повишаването на цените в тези браншове да има данни за картелиране на пазарите.

Николов съобщи, че се очаква резултати да има до края на годината и обеща да се направят още проверки в други браншове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още