IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отделяме 0,7% от БВП за подпомагане на развиващите се страни през 2015 г.

България би могла да подпомага някои страни от Близкия Изток

18:05 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отделяме 0,7% от БВП за подпомагане на развиващите се страни през 2015 г.
Като страна член на ЕС България трябва да отделя определена част от брутния си вътрешен продукт (БВП) за подпомагане на развиващите се страни, като този процент до 2015 г. би трябвало да достигне 0,7% от БВП. Това стана ясно по време на проведения днес национален дебат относно изпълнението на осемте цели на хилядолетието, организиран от парламентарната комисия по външна политика. В момента страната ни отделя за подпомагане на слабо развитите страни 0,008% от БВП.

Въпреки че според набелязания график старите страни членки на ЕС през тази година вече трябва да отделят 0,7% от БВП за развиващите се страни, това правят само 5 държави – Дания, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция. Така че, като цяло старите страни членки за 2006 г. са отделили за помощи средства в размер на 0,33% от БВП, които представляват 55% от всички помощи за развиващите се страни.
 
Приносът на новите страни членки на ЕС през миналата година за подпомагане на развиващите се страни е бил общо 500 млн. евро.
 
На дебата бяха изразени мнения, че България би могла да подпомага някои страни от Близкия Изток.
 
Целите на хилядолетието са формулирани в общи линии през 2000 г. от лидерите на страните членки на ООН, като между тях са намаляване на бедността, насърчаване на равенството между мъжете и жените, устойчива околна среда, постигане на всеобщо начално образование, подобряване на здравеопазването и др.

Въз основа на общите цели всяка страна приема национали цели. За България това са намаляване наполовина на крайната бедност, подобряване на основното и средното образование, насърчаване на равенството между мъжете и жените, намаляване на детската смъртност и подобряване на здравето на майките, ограничаване на разпространението на СПИН, туберколоза и сифилис, устойчива околна среда, създаване на партньорство за развитие.

По време на дебата беше отбелязано, че всяка страна от ЕС подпомага дадени сфери (например образование, здравеопазване, инфраструктура) или група страни. Помощта може да се изразява в реализирането на конкретни проекти или в пряко бюджетно подпомагане, което само богатите страни могат да си позволят.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още