IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Удвояване на учителските заплати може да разклати валутния борд

При такъв сценарий инфлацията за следващата година може да превиши 35%, смятат от Института за пазарна икономика

13:17 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Удвояване на учителските заплати може да разклати валутния борд
Увеличението със 100% на учителските заплати през следващите няколко месеца може да доведе до негативни последици за икономиката на страната като цяло. Такива са изводите от направено изследване от икономисти от Института за пазарна икономика, представено на пресконференция днес.

Според икономистите увеличението със 100 процента на учителските заплати ще бъде сигнал за всички останали бюджетни сектори, че могат да получат голямо увеличение и на своите заплати и има голяма вероятност, ако техните искания бъдат изпълнени, заплатите в бюджетната сфера през следващата година да се вдигнат средно със 70%.

Това от своя страна ще доведе и до увеличение на пенсиите с 35% до края на 2008 г., тъй като те се изчисляват по т. нар. Швейцарско правило, свързано с размера на осигурителните доходи.

От своя страна, всичко това би довело до увеличение на заплатите в частния сектор като цяло средно с 50% за 2008 г., тъй като в противен случай заплатите в държавния сектор ще надминат тези в частния (а сега е обратното) и ще има изтичане на специалисти към държавната сфера.

Икономистите от института са изчислили, че посочените увеличения на заплатите в публичния сектор ще увеличат бюджетните разходи още с над 3 млрд. лв. за 2008 г., но като се има предвид нарастването на приходите в бюджета с около 1 млрд. лв., нетният ефект на нарастване на бюджетните разходи би бил около 2 млрд. лв., т.е. 3,2% от брутния вътрешен продукт.

Всичко това според икономистите би довело до още по-голям дефицит по текущата сметка, т.е. над 30% от БВП. Инфлацията за следващата година може да превиши 35%, което практически ще обезцени лева и ще застраши валутния борд в страната.

Освен това, може да се стигне, както при кризата в Унгария преди няколко години, и до бюджетен дефицит, докато сега имаме излишък от около 2,64 млрд. лв.

От друга страна, може да се стигне до отдръпване на чуждестранни инвеститори от България поради очерталата се при този сценарий финансова нестабилност.

За да се избегне всичко това, но и от друга страна, да се увеличат заплатите на учителите, от Института за пазарна икономика предлагат оптимизация с 50% на непедагогическия състав в образованието, като част от работещите могат да не бъдат съкратени, а да отидат в обслужващи образованието частни сфери.

Според изчисленията на икономистите учителите трябва да намалеят с около 30% през 2008 г., с толкова трябва да бъде съкратен и съставът на МОН, като част от дейностите преминат към общините.

Това означава, че общо около 198 млн. лв. биха могли да бъдат спестени и да отидат за увеличение на работните заплати на вече оптимизирания учителски състав с около 68% за 2008 г. Освен това се предлага да има по-голяма диференциация на заплащането на учителите, по-голяма автономия при работата на директорите и училищни настоятелства, в които да участват и родители на учениците.

Присъстващи на пресконференцията представители на учителските синдикати изказаха становище, че част от общините умишлено поддържат маломерни паралелки и не усвояват ефективно предоставените им за образование средства.
„Знаем, че никой няма да ни даде незабавно 100% увеличение на заплатите“, казаха от синдикатите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още