IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 октомври

08:09 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 октомври

Брюксел разследва сделката за магистрала "Тракия"

в. Сега

Европейската комисия разследва сделката за магистрала "Тракия" за недопустима държавна помощ и неспазване на директиви на ЕС. Това обяви вчера Николай Младенов, който е член на Европейския парламент. Той лично сезирал ЕК, че София е "забравила" да изпрати в Брюксел последния вариант на концесията за "Тракия" - от април т.г.
На 5 октомври премиерът Станишев обяви, че концесията вече може да тръгне, защото е изпълнено и последното условие - одобрението на Евростат. Становището на статистическата агенция на Брюксел Евростат обаче няма нищо общо с държавните помощи, само дирекция "Конкуренция" на ЕК може да се произнесе дали в сделката за "Тракия" има непозволена бюджетна подкрепа.

Влагат 4,712 млрд. евро в пътища и релси

в. Стандарт

4,712 млрд. евро ще бъдат вложени за обновяване на инфраструктурата на България до 2015 г. От тях 1,725 млрд. евро са за автотранспорта, а 1,188 млрд. евро за останалите сектори. Това заяви министър Петър Мутафчиев при откриването на Срещата на министрите на транспорта на страните членки на Централноевропейската инициатива, която се провежда край Варна. Приоритетни за страната ни са транспортните коридори 7, 8 и 10, както и изграждането на магистралите "Тракия", "Марица", "Хемус" и "Струма". 

"България ер" се оглежда за нови самолети

в. Дневник

"България ер" ще наеме на лизинг или ще закупи два или три самолета до есента на 2008 г., съобщи прокуристът на компанията Димитър Павлов. В момента авиокомпанията активно търси машини. Тя има десет самолета "Боинг 737", като лизингът на един от самолетите изтича до края на 2008 г., а на втория - в началото на 2009 г. През ноември 2006 г. "Балкан хемус груп", собственост на варненската икономическа група ТИМ, купи 99.9% от компанията за 13 млн. лв. с ангажимента, че до пет години ще инвестира 82.1 млн. лв. 

Откриха отровното белгийско месо в Благоевград

в. Новинар

3100 килограма от белгийското месо, внесено у нас, за което има съмнение, че е отровно, са били открити от ветеринарите в Благоевград, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Според собственика на предприятието, в което е открито месото, камион от Белгия, който пътувал за Гърция, е закъсал и българинът се е съгласил да съхранява част от месото.

Китайци идват да строят АЕЦ "Белене"

в. Новинар

Строителни работници от Китай може да участват в изграждането на АЕЦ "Белене". За това посъветва представителят на Атомстройекспорт в АЕЦ "Тянван" Александър Селихов, представител на фирмата изпълнител на централата "Атомстройекспорт". Причината е, че у нас трудно ще бъдат осигурени достатъчно квалифицирани работници.
В мащабния проект ще участват строители, монтажници, заварчици. Очаква се бройката им да достигне до 10 000, а у нас трудно ще се намерят достатъчно подготвени специалисти, защото в страната отдавна не са се изграждат такива обекти.

"Карат С" взима 60% от частните автобусни линии в София

в. Дневник

Фирма "Карат С" АД ще обслужва 9 от 15-те автобусни линии в София, които са дадени на частници. Това показват резултатите от конкурса, който направи Столичната община на 4 октомври. Класирането беше обявено вчера на сайта на общината. "Карат С" обслужваше досега 4 линии на столичния градски транспорт. Те извършват и международни пътнически превози от и за Германия в смесено дружество заедно с "Евролайнс евробус" и "Дойче туринг" (дъщерна компания на германските железници "Дойчебан").

Самоковски сглобяеми къщи ще се строят в Гърция

в. Дневник

На гръцкия остров Коринтос ще се строят сглобяеми къщи на базираната в Самоков компания "Трубилд хоумс" (TrueBuildHomes), съобщиха от дружеството. Сделката е на стойност около един милион евро. До края на годината на гръцкия остров ще бъдат построени 24 сглобяеми къщи, като средно цената им на квадратен метър е 410 евро. Сделката е между самоковския завод и гръцката фирма "Пенеладики". Очакванията на компанията са да подпишат договори за монтирането на къщите и на други острови от южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още