IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 октомври

08:03 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 октомври

Меглена Кунева: В договора за присъединяване към Европейския съюз пише "евро"

в. Новинар

Страната ни е постигнала напредък в преговорите с Европейския съюз относно изписването на единната европейска валута на кирилица. В договора за присъединяване на България към ЕС, който аз подписах, валутата е изписана "евро", а не "еуро". Това заяви вчера еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева пред bTV по повод българските претенции за изписването на европарите. Очаква се в скоро време Европейската комисия да реши този проблем в наша полза, допълни комисарят.

Брюксел започва наказателни процедури срещу България

в. Дневник

Европейската комисия ще даде ход на няколко наказателни процедури срещу България, които могат да доведат и до солидни глоби за страната, съобщи за "Дневник" високопоставен източник от държавната администрация. Решението вече е взето на експертно ниво и официално ще влезе в сила в сряда, след седмичното заседание на Еврокомисията, потвърдиха от Брюксел. Спешни мерки трябва да бъдат взети по отношение на списъка със защитените територии "Натура 2000" и боклука на София. Като проблеми от комисията отчитат забавянето на единния европейски номер за спешни повиквания 112 и на личните документи с биометрични данни, както и неправилното транспониране на европейски директиви в българското законодателство.

Фермери ликвидират животни заради скъпия фураж

в. Новинар

Много от фермерите започнаха да ликвидират животните си, защото нямат средства за изхранването им, съобщиха производители. Причина за това била зърнената криза и скъпия фураж. Масово млекопроизводители били принудени да дадат животните си на месокомбинатите за преработка. Високите цени на фуражите доведоха и до фалита на над 3500 малки стопанства за една година, съобщи преди дни Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

Матиас Бауер*: За едно поколение ще стигнете европейските държави

в. Дневник

Матиас Бауер е главен изпълнителен директор на австрийското управляващо дружество "Райфайзен капитал мениджмънт", част от групата на Райфайзенбанк, и е председател на Европейската асоциация за управление на фондове и активи.

 Какви са перспективите за развитието пред пазара на взаимни фондове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) според вас?

- Всички страни в региона са все още в процес на развитие. Някои са малко по-развити от други, като например Чехия, Словения, Унгария, Полша и Словакия. При тях на пазара на инвестиционни фондове се наблюдаваше най-големият ръст в Европа през последните години. Това ще се случи и в България, Румъния, може би в Хърватия на един друг етап, а след няколко години и в Сърбия и Украйна, които все още изостават с няколко години.

Общо погледнато, тенденцията е една и съща навсякъде - започва се от малък пазар, развива се местният капиталов пазар, лихвите се понижават и след това се наблюдава много бързо развитие на взаимните фондове. Очевидно е, че капиталовите пазари не се движат само нагоре, а има ръст и спад, което е отражение на икономическото развитие на страните. В следващите 10-20 години можем да сме сигурни, че страните от Централна и Източна Европа ще постигнат по-голям ръст. Като цяло регионът има огромен потенциал. Сигурен съм, че на България няма да са й необходими 20 години, за да стигне например Австрия. Според мен Австрия беше една от бавно развиващите се страни в този аспект. Така че в рамките на едно поколение, което е около 20 години, ще сте стигнали повечето европейски държави в този аспект.

Още чистки в тотото

в. Сега

Директорът на най-голямото поделение на Българския спортен тотализатор - Софийската регионална дирекция Константин Стоев, е уволнен дисциплинарно, съобщи БГНЕС. Преди него е била освободена и Цветелина Янчева, секретарка на бившия зам.-шеф на БСТ по финасовите въпроси Нели Димитрова. Отстранена е Веселка Беновска от икономическия отдел на тотото. Всички освободени служители на БТС са смятани за близки на Нели Димитрова, която изнесе скандални данни за нарушения и предизвика прокурорска проверка в спортния тотализатор, твърди БГнес.

Нелегалните превозвачи помилвани от закона

в. Сега

Пропуск в Наказателния кодекс (НК) поощрява масовите нелегални превозвачи, които транспортират гурбетчии към страните от ЕС, алармират магистрати. Практика през последните години е мними търговци да предлагат курсове до Италия, Австрия, Белгия, Холандия и др. Микробусите тръгват пълни всяка седмица основно от Северозападна България, като цената в едната посока е около 100 лв. на човек. Допълнителна екстра за вече установилите се емигранти е да си поръчват на превозвачите хранителни стоки. Така често се организират "хуманитарни" курсове, като стоките естествено се предлагат на същата цена като в България, но в евро. По този начин превозвачите печелят десетки хиляди на месец, за които най-често не се плащат данъци.

Пак ни искат "Зелена карта" в Европа

в. Стандарт

Застрахователите да предоставят на шофьорите сертификат "Зелена карта" при издаване на "Гражданска отговорност", препоръчват от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), предаде БТА. От 1 август по границите в ЕС не проверяват колите от България и Румъния за застраховката, но още тогава експерти съветваха хората да си носят сертификата "Зелена карта". Повод за новия съвет на НББАЗ е, че Великобритания, Италия и други държави са заявили пред УС на Съвета на бюрата в Лондон, че полицаите ще проверяват шофьорите за наличие на "Гражданска отговорност" във вътрешността на страните си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още