IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 октомври

България блокира ЕС заради еврото в. Сега

09:36 | 13.10.07 г.
Преглед на печата за 13 октомври
България блокира ЕС заради еврото
 
в. Сега
 
Евросъюзът внезапно може да се окаже блокиран от понеделник, докато не се научи да пише правилно на български думата "евро".
Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин предупреди вчера, че България няма да подпише на 15 октомври в Люксембург Споразумението за асоцииране и сътрудничество между ЕС и Черна гора, защото в българския му превод думата е изписана "еуро", което е неприемливо за нашата страна.
 
EVN иска по-скъп ток за малките фирми
 
в. Сега
 
Малкият и среден бизнес в Югоизточна България може да се окаже ощетен от поредната промяна на тарифите за тока, за която настоява местното електроразпределително дружество EVN. С мотив, че либерализацията на цените от 1 юли тази година влошава структурата на тарифите австрийското дружество предлага да намали цената за ползващите средно напрежение индустриални предприятия за сметка на цената на тока с напрежение 220 волта, който се ползва преди всичко от дребния бизнес. От дружеството не пожелаха да уточнят предложенията с мотива, че не са нови и че все още се водят преговори с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 
Шофьорите ще карат безплатно по "Тракия" до 2010 г.
 
в. Новинар
 
Българските шофьори ще могат да преминават безплатно по автомагистрала "Тракия" до 1 януари 2010 година. Все още се уточнява дали след тази дата ще се купуват винетки или ще се заплащат тол-такси за ползването на аутобана. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на парламентарен контрол.
До началото на 2010 година концесионерът - българо-португалският консорциум "Автомагистрала Тракия" трябва да завърши изцяло аутобана, както и да рехабилитира някои от по-старите, вече изградени, участъци от пътя. Чак след като станат ясни размерите на инвестициите, които компанията ще направи, тогава ще започне и събирането на таксите за преминаване и ще се уточни размерът им, каза Гагаузов.
  
Румъния ще строи трети мост на Дунав
 
в. Стандарт
 
До дни Румъния ще предложи на България споразумение за изграждане на мост Оряхово - Бекет. Това съобщи във Видин министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Тъй като Румъния е предложила да построи този мост, България ще подпише споразумението. Това ще стане до края на годината. Работата по строежа на моста е напреднала и скоро северната ни съседка ще обяви концесия, допълни Мутафчиев. До края на октомври ще бъде пуснат фериботът Силистра - Кълъраш, е договорил още министърът с румънския си колега Орбан.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още