IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК: Пазарът е свободен, не купувайте от нас, ако ви е скъпо

Към момента само един от големите клиенти на НЕК – Радомир метали, отказва да плаща тока на по-високите цени от 1 юли

15:18 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК: Пазарът е свободен, не купувайте от нас, ако ви е скъпо
Към момента Националната електрическа компания (НЕК) има близо 100 големи клиенти, т.е. предприятия, ползващи високо напрежение, на които продава електроенергия, каза на пресконференция главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.

След 1 юли тази година в съответствие с либерализацията на електроенергийния пазар НЕК може сама да формира цените на тока на големите потребители. От друга страна те, ако цените не им се виждат изгодни, могат да купуват електроенергия на свободния пазар, а не да се оплакват, както правят някои от тях, посочи той.

По думите на Велков надценката, която слага НЕК на цената на електроенергията, която изкупува от производителите, е 0,116 ст. на кВтч, което означава, че крайната цена е близо 43 евро на мВтч, докато в региона на свободния пазар цената на тока е около 60 евро на мВтч.

НЕК има право да продава на отделните големи потребители ток на различни цени, но компанията продава на всички по една цена, която е минимално възможната към момента, заяви за Investor.bg Велков. Изключение се прави само за някои предприятия редовни платци, на които в почивните дни се прави известна отстъпка в цената.

Към момента само един от големите клиенти – Радомир метали, отказва да плаща тока на по-високите цени от 1 юли, като при това общо задълженията на фирмата към НЕК възлизат на 2,5 млн. лв.

В момента се водят преговори с Радомир метали за изплащане на дълга, заяви Велков. Ръководството на НЕК е съгласно дори само с банкова гаранция да позволи на Радомир метали да купува ток на свободния пазар, въпреки че по закон това може да стане само след връщане на целия дълг, поясни той.

От 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определя цените само за битовите потребители, което за НЕК означава, че се регулира цената на електроенергията, по която компанията продава тока на електроразпределителните дружества, напомни директорът на НЕК.

За деветте месеца на годината НЕК е изнесла в чужбина около 3 млрд. кВтч електроенергия, като до края на годината предвижда да бъдат изнесени още около 600 кВтч, като общият очакван износ е близо половината от износа за миналата година.

На въпрос на Investor.bg Велков заяви, че печалбата за осемте месеца на годината е 400 хил. лв., а за цялата година се очертава да бъда значително по-малко от миналата година. НЕК изплаща редовно както текущите, така и миналите си задължения към АЕЦ Козлодуй и към края на годината старите дългове ще бъдат изплатени, каза още Велков.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още