IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Допуснаха само една компания до конкурса за приватизация на БМФ

Другите две фирми, подали документи, не отговарят на изискванията за чартьора и за тонажа на корабите, които се чартират

14:43 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Допуснаха само една компания до конкурса за приватизация на БМФ
Само консорциумът “Кей джи Маритайм Шипинг” АД, регистриран в София, продължава участието си в конкурса за приватизацията на Параходство Български морски флот ЕАД, Варна, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов.

Той посочи, че от трите фирми, подали документи за участие в процедурата, единствено Кей джи отговаря на всички изисквания, определени в стратегията за приватизация на БМФ. 70 на сто от капитала на компанията са собственост на стратегически инвеститор, в който чартьор е немската Маrtrade Shipping Transport GmbH с 99 на сто от капитала, а един процент е собственост на корабен мениджър от Индия (според предварителните квалификационни изисквания стратегическия инвеститор трябва да бъде обединение между чартьор и корабен мениджър, като чартьорът трябва да упражнява контрол).

Адвенс пропъртис държи останалите 30 на сто от Кей джи.

Другите две фирми, подали документи - Essar Shipping&Logistics Limited, гр. Мумбай, Индия, и Chartworld Shipping Corporation, Атина, Гърция, не отговарят на изискванията, отнасящи се до чартьора и размера на тонажа на корабите, които се чартират.

По думите на Тодор Николов сега е добър момент за приватизацията на БМФ, тъй като цената на корабите на световния пазар расте, включително на тези втора употреба, а средната възраст на корабите на БМФ е над 20 години.

Благоприятният период обаче ще бъде максимум 2 години, прогнозира Николов, тъй като след това ще се търсят главно нови кораби. От друга страна директорът на АП посочи, че БМФ няма да се продава на всяка цена, т.е. стремежът е сделката да е изгодна за държавата що се отнася до цената за продажба на 70 на сто от параходството, а също така и относно размера на инвестициите, необходими за обновяване на БМФ.

В отговор на въпрос на Investor.bg Николов посочи, че по всяка вероятност сроковете на приватизационната процедура ще бъдат съкратени, тъй като ще се преговаря само с един участник, така че същинските преговори могат да започнат преди февруари 2008 г.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още