IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's повиши кредитния рейтинг на Инвестбанк

Оценката се отнася за депозитите в местна и чуждестранна валута

10:03 | 12.10.07 г.
Moody's повиши кредитния рейтинг на Инвестбанк
Moody’s Investors Service повиши кредитния рейтинг на ТБ Инвестбанк АД от B3/NP на B2/NP, съобщиха от банката.

Оценката се отнася за депозитите в местна и чуждестранна валута (Global Local Currency and Foreign Currency deposit ratings). В същото време от Moody’s потвърждават първоначално присъдения през 2006 г. рейтинг за финансова стабилност на банката (Bank Financial Strength Rating) на Е+. Всички рейтинги на Инвестбанк са със стабилна перспектива.

Оценката Е+ за обща финансова стабилност отразява разширяващото се присъствие на банката на местния пазар с дял около 1,14% от кредитите и 2% от клиентските депозити, като същевременно отчита и предизвикателствата, свързани с постоянно нарастващата конкуренция.

Годишният преглед на финансовото състояние на Инвестбанк, и в частност отчетените резултати за първото полугодие 2007 г., ни дават основание да потвърдим, че позицията на банката в рейтинговия диапазон Е+ фактически се е подобрила“, заявиха от Moody’s.

В краткосрочен аспект определящи фактори за повишаване на рейтинговата оценка Е+ на банката ще бъдат трайното продължаване на положителната тенденция за развитие на постигнатите през първото полугодие 2007 г. финансови резултати и запазване доброто качество на активите.

Инвестбанк планира да стане публична, като за целта ще бъдат предложени 10% от капитала на банката.

Мажоритарен собственик на Инвестбанк е Феста холдинг с дял от 86,84%. Винком притежава 11,83%, а останалата част от капитала е собственост на физически лица. От своя страна Феста холдинг държи 92,3% от капитала на Винком.


Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още