IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът: Икономическата обстановка се подобрява

31,8 на сто са преценили, че условията за бизнес у нас са лоши

11:35 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът: Икономическата обстановка се подобрява
Бизнес обстановката в страната е добра - така смятат 54,4 на сто от участниците в есенното изложение и автосалон "Партньори на колела" в Плевен. Резултатите са от анкета сред бизнесмени от 87 фирми, които се представят на бизнес форума в Плевен.

Най-висока - отлична оценка, са дали 4,5 на сто от изложителите. 31,8 на сто са преценили, че условията за бизнес у нас са лоши.

Няма съществени промени в оценките, сравнено с анкетите от плевенските изложения "Есен-2006" и "Пролет-2007", коментира социологът Димитър Грънчаров, автор на изследването, цитиран от БТА. Той уточни, че се запазва тенденцията за нарастване на общия дял изложители, които считат че икономическата обстановка се подобрява.

Очакванията на анкетираните за следващата година са оптимистични, допълни Грънчаров. 63,6 на сто очакват подобряване, а 9,1 на сто смятат, че то ще бъде значително. Делът на тези оптимисти е най-високият, регистриран до момента в изследвания на изложителите в Плевен от последните 5 години, заявява социологът.

Според 18,2 на сто от анкетираните следващите 12 месеца няма да донесат съществена промяна в икономическата среда в страната, около 9 на сто очакват влошаване. 77,3 на сто от изложителите смятат, че фирмите им ще прогресират, 13,6 на сто считат, че ще запазят сегашните си пазарни позиции, а 9,1 на сто - че ще се налага да се борят за оцеляване.

Изложителите оценяват отминаващата 2007 г. като успешна, сочат резултатите от анкетата. Най-успешни са били бизнес контактите на фирмите, въвеждането на нови технологии, реализацията на продукцията, вложените инвестиции и запазването на пазарите, посочи Грънчаров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още