IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 5% е делът на алтернативните оператори от пазара на фиксирани услуги

Intel Capital и MCI Management вече държат контролния пакет акции в Некском-България ЕАД

14:45 | 10.10.07 г.
Около 5% е делът на алтернативните оператори от пазара на фиксирани услуги
Около 5% е делът на алтернативните оператори от пазара на фиксирани услуги у нас, останалите са на БТК. От тези 5 процента 90 на сто се държат от три компании – Некском, Орбител и Спектър Нет“, каза Емил Николов, изпълнителен директор на Некском-България ЕАД, на пресконференция днес.

До 2009 г. Некском планира да увеличи дела си на пазара на фиксирани телефонни услуги и на този на широколентов достъп до 10%. Сред останалите цели е постигане на национално WiMAX покритие в рамките на девет месеца. За постигането им компанията ще инвестира 20 млн. евро до 2009 г.

В голяма степен инвестицията е подсигурена от двама стратегически инвеститора, които Некском привлече миналия месец - Intel Capital (инвестиционната компания на Intel) и базираната в Полша финансова група за управление на рисков и частен капитал MCI Management. Инвестицията на MCI е в размер на малко над 7 млн. долара, а тази на Intel не беше огласена. Заедно обаче двете компании вече държат контролния пакет акции в Некском-България, поясни Николов.

През следващата година Некском очаква удвояване на приходите, които сега са малко под 5 млн. долара, а през 2008 г. - утрояване“, каза още Николов. По думите му тази година операторът очаква лека загуба заради планираните инвестиции, но в края на следващата трябва да започне да генерира печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA).

Освен национално WiMAX покритие Некском предвижда в рамките на 9 месеца да предложи търговски услуги във всички градове с население над 50 хил. жители. Към момента компанията предлага WiMAX в София, Банско, Бургас и други курорти. Изборът на тези места Николов аргументира с бързите темпове на новото строителство в тези райони и с липсата на изградена инфраструктура.

WiMAX ще започне да прониква масово в домовете на българските потребители в края на 2008 г. и началото на 2009 г., прогнозира Николов. Към момента Некском има 500 корпоративни клиенти на WiMAX услугите и общо 5 000 на всички предлагани услуги.

На книга пазарът на фиксирани услуги е либерализиран, но на практика т. нар. „последна миля до потребителя“ не е отворена за алтернативните оператори и БТК продължава да има реален монопол. За да се преборим за пазарен дял залагаме на WiMAX във фиксиран вариант“, каза Николов.

Компанията получи лиценза за технологията през 2005 г., като плати за него над 6 млн. лв. "Цената тогава изглеждаше неразумно висока, но по-късно за същия лиценз в Гърция бяха платени 22 млн. евро, а в Германия - 60 млн. евро", коментира Николов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още