IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 октомври

08:06 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 октомври

Институтът ИЕСЕ: България не е атрактивна за инвестиции

в. Дневник

Едно от най-добрите в света училища за бизнес администрация - ИЕСЕ (IESE) към Университета на Навара, определи България като една от най-неатрактивните за инвестиции държави в Европа. В разпространено в понеделник проучване номер едно за бившия соцлагер е Унгария, следвана плътно от Словения, балтийските държави и Полша.
От 26 позиции, включващи още "стара" Европа и държави извън ЕС като Норвегия и Швейцария (плюс една позиция за ЦИЕ като цяло), Унгария е на 14-то място, България - на 23-то, а след нас са Румъния, Словакия и Гърция.

Синдикат иска старите цени на цигарите още 2 години

в. Новинар

Според изискванията на ЕС увеличението на цените на българските цигарите почти двойно и вдигането на акцизите им трябва да стане от 2010 година, а не както у нас се предлага две години по-рано - през 2008 г. Това заяви вчера председателят на тютюневия синдикат към КТ "Подкрепа" Юли Манойлов пред БНТ. Очаква се догодина кутия български цигари да се продава за около 4 лв. По думите му и при първото увеличение на тютюневите изделия през 2006 г., държавата изпреварила европейските директиви с две години.

Проблеми с доставките на дърва заради стачката на горските

в. Новинар

86 процента от лесничействата в цялата страна стачкуват, събщиха от синдикалната организация. Все още няма отговор от правителството за исканията на работещите в горския сектор. Причината за протести е искането на работниците за 100% увеличение на заплатите, заплащане на извънредния труд и подсигуряване на работно облекло. Стачката вече пречи на доставката на дърва за огрев в някои региони, като Кюстендилско.

София плаща рекордните 1.1 млн. евро за сграда

в. Сега

Столична община ще плати рекордни суми за отчуждаване на частни имоти заради инфраструктурни обекти. 1.1 млн. евро ще струва на столицата отчуждаването на една-единствена сграда, през която ще мине пробивът "Данаил Николаев". Това стана ясно вчера на заседание на бюджетната комисия на общината. Сградата е строена през 30-те години на миналия век и се намира на ъгъла на улиците "Белоградчик" и "Веслец", в близост до Централната автогара. В нея в момента се помещават офиси, а на партера е ресторант "Библос".

Пак скандал с пътя за Гърция

в. Стандарт

Нов скандал се заформя около магистралата за Гърция. След като би рекорда по най-дълго проточил се строеж на път в страната, шосето е на път да остане без акт за узаконяване. Междуведомствена комисия отказва да подпише акт 15 за пътя заради направените много забележки по изпълнението на ремонта в отсечката пътен възел Даскалово - Долна Диканя. Това обяви вчера губернаторът на Перник Иван Димитров. Според него документът най-вероятно няма да бъде парафиран от инспекторите. Комисията трябва да се произнесе на 15 октомври дали нарушенията са отстранени. ДНСК е дала съгласие за временно ползване на пътя, обясни шефът на ведомството Иван Симидчиев.

БНТ иска поне 300 млн. лв. за цифровизация

в. Дневник

Работна група на БНТ ще внесе в четвъртък в парламентарната медийна комисия финансово предложение за прехода към цифровизация. Според експерти националната телевизия иска сума, близка до бюджета, който Министерството на отбраната е пресметнало, че му трябват, за да освободи честоти - 368 млн. лв. Само за оборудване БНТ смята, че са й нужни 100 млн. лв. Техническият директор на БНТ Иван Георгиев коментира, че преходът наистина ще изисква огромни инвестиции.

"Реклама експо" събра над 170 компании

в. Дневник

Над 170 заявки за участие в конкурсната програма на 17-ото изложение "Реклама експо" са получили организаторите до откриването на браншовия форум. Поредното годишно издание на рекламното изложение започна вчера и ще продължи до 12 октомври. В него ще вземат участие експерти в областта на рекламата от страната и чужбина.
Специален гост на събитието ще бъде Виктор Левченко, председател на Руската асоциация на производители и търговци на стоки за предметна реклама (РАППС).

Двама българи в топ 10 на World Top Investor

в. Дневник

Българският лидер Костадин Трендафилов запази седмата си позиция в челната десетка на World Top Investor. Оптимистичната му гледна точка върху технологичния сектор на щатската икономика му донесе успех с покупката на CFD контракти върху NASDAQ 100 и да добави 9.36% към доходността по портфейла си за 92.58% към края на изминалата седмица. Борбата за второ и трето място е по-оспорвана. Ивайло Андреев успява засега да поддържа минималната си преднина. Той завърши седмицата с 67.20%, като голяма част от добавената доходност е от дълга позиция в щатска компания, производител на микрочипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още