IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът в промишлеността през юли най-голям на началото на годината

Годишният растеж на промишленото производство е 14%, а увеличнието в продажбите е 12,6 на сто

17:50 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът в промишлеността през юли най-голям на началото на годината
Промишленото производство през юли отбелязва най-силен ръст на годишна база за тази година - 14,3 на сто, а на месечна се регистрира повишение от 2,9 на сто, показват окончателни данни на Националния статистически институт.

Добивната промишленост намалява с 12,3 на сто на годишна база, а на месечна нараства с 4,8 на сто. Ръст от 13,7 на сто през юли на годишна база има в преработващата промишленост, а спрямо предходния месец е регистрирано нарастване от 2,6 на сто.

Ръст от 16,4% на годишна база се наблюдава в производството на тютюневи изделия, а на месечна - от 4,4 на сто. В производството на хранителни продукти и напитки е регистриран ръст от 26,9 на сто на годишна и от 3,7 на сто на месечна база.

В производството и разпределението на електроенергия, газ и вода се отчита ръст от 2,6 на сто на месечна база и от 27,3 на сто на годишна.

Днес бяха оповестени и окончателните данни на НСИ за продажбите в промишлеността през юли, които са нараснали с 2,7 на сто спрямо юни, а на годишна база - с 12,6 на сто.

Спад от 4 на сто на месечна база отчитат продажбите в добивната промишленост. На годишна база е регистриран ръст от 13 на сто. Индексът на продажбите при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода през юли отчита ръст от 0,7 на сто на месечна база и от 21,2 на сто на годишна.

Продажбите на производителите на тютюневи изделия са намалели с 11,2 на сто спрямо юни, а на годишна база са се увеличили с 10,5 на сто.

НСИ обяви и предварителните данни за промишленото производство за август, които показват спад от 4,1 на сто на месечна база и ръст от 7,3 на сто на годишна база.

Добивната промишленост намалява с 18,2 на сто на годишна база и с 5,4 на сто спрямо юли. Преработващата промишленост се понижава с 5,5 на сто на месечна база, а на годишна нараства с 6,3 на сто. Производството и разпределението на електроенергия, газ и вода отчита ръст от 2,6 на сто на месечна база и от 21,4 на сто на годишна.

По предварителни данни продажбите в промишлеността през август са намалели с 4,7 на сто на месечна база, а на годишна са се увеличили с 6,2 на сто. Продажбите в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода са отчели ръст от 3,4 на сто спрямо предходния месец и от 16,1 на сто на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още