IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговци на стари коли с пропуски в ДДС-декларациите, НАП започва проверки

Общият брой на установените разминавания между декларираните данни от българските търговци и европейските им контрагенти е 4 200

16:37 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Търговци на стари коли с пропуски в ДДС-декларациите, НАП започва проверки
Данните, декларирани от българските търговци на стоки втора употреба (основно автомобили), се разминават с тези, посочени в ДДС-декларациите на европейските им контрагенти, показва анализът на резултатите от обмена на данни по VIES (система за обмен на информация по ДДС в рамките на ЕС).

Това стана ясно по време на третата стратегическа сесия на ръководството на Националната агенция за приходите (НАП), която се проведе от 7 до 9 октомври в к. к. Боровец, съобщиха от агенцията.
 
Разминаванията са свързани с това, че европейските фирми са декларирали пред данъчните си администрации вътреобщностна доставка, а българските търговци не са декларирали пред НАП вътреобщностно придобиване. Подобни разминавания са установени и при български фирми, които транспортират стоки от ЕС с цел извършване на работа и връщането им (т.нар. „ишлеме”).

Общият брой на установените разминавания между декларираните данни от българските търговци и европейските им контрагенти е 4 200. От тях 68 на сто се дължат на технически грешки, 21 на сто на недекларирани вътрешнообщностни придобивания от българските фирми и 11 на сто на вътрешнообщностни придобивания, при които не е спазен петдневният срок за начисляване на ДДС чрез издаване на протокол.

В резултат от установените разминавания са извършени близо 3000 проверки и са стартирали около 300 ревизии на дружества, при които е установена разлика в данните, които те са подали към НАП, и тези, които европейските им партньори са представили пред данъчните си администрации.

По повод на разминаванията НАП е изпратила множество запитвания до данъчните администрации на страните членки на ЕС относно начисляването на ДДС в тази страни. Агенцията е изпратила и персонални писма до всички български фирми, който са допуснали грешки във VIES декларациите си.

От НАП предупреждават, че вносителите на употребявани автомобили и фирмите, работещи на ишлеме с партньори от ЕС, ще бъдат проверявани периодично заради повишения риск от ДДС злоупотреби.
От агенцията обръщат внимание, че е особено важно при подаване на VIES декларации да бъдат коректно попълнени ДДС номерата на чуждестранните контрагенти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още