IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кодекс за корпоративно управление увеличава прозрачността на дружествата

Документът е насочен както към настоящите публични дружества, така и към онези, които желаят да придобият публичен статут

15:43 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кодекс за корпоративно управление увеличава прозрачността на дружествата
Национален кодекс за корпоративно управление, съгласно който трябва да бъдат управлявани публичните компании, бе представен днес. Той е разработен от група експерти, в която влизат представители на инвестиционната и академичната общност, бизнесът, Българска фондова борса, Комисията по финансов надзор и др. Сериозен принос в създаването на документа има и Международната финансова корпорация, която е координатор на проекта.

Основна цел на съставянето на кодекса е да се увеличи прозрачността на корпоративното управление, като по този начин би следвало да нарасне и доверието в компаниите, които го прилагат. Той е насочен както към настоящите публични дружества, така и към онези, които желаят да придобият публичен статут. Изготвянето на документа е свързано с членството на страната ни в ЕС и е в тясна връзка с приетия от Европейската комисия през 2003 година План за действие и подобряване на дружественото и корпоративното управление.

Националният кодекс за корпоративно управление, чието разработване е продължило повече от една година, е съобразен изцяло с нормативната уредба на страната ни и директивите на ЕС. Той препоръчва, без да налага, на компаниите да прилагат добрите практики и принципи на корпоративното управление, което включва в себе си лоялно и отговорно управление, прозрачност, независимост и отговорност пред обществото.

Прилагането на кодекса според авторите ще доведе и до свиване на сивия сектор в българската икономика, което допълнително ще допринесе до повишаване на атрактивността на компаниите. Една от основните идеи е при качване на дадена емисия на официален пазар емитентът да поема ангажимент за съблюдаване на кодекса. Така за инвеститорите ще е сигурно, че са вложили парите си в компания, която полага еднакви грижи както за големите, така и за по-малките акционери.

Кодексът е съставен от пет глави (корпоративни ръководства, одит и вътрешен контрол, защита правата на акционерите, разкриване на информация и заинтересовани лица), в които са описани добрите практики и принципи за управление. Най-големият плюс на документа според неговите създатели е това, че създаването му не идва като ангажимент, продиктуван от нормативната база, а като доброволна инициатива на засегнатите страни.

Очаква се въвеждането на кодекса от всички публични дружества да повиши интереса и доверието на чуждестранните инвеститори към българския капиталов пазар. Проектът среща сериозната подкрепа на регулаторните органи в България в лицето на КФН и на БФБ като мястото, където се търгуват книжата на компаниите и инвестиционната общност.

По време на представянето на кодекса беше посочено, че създаването на подобен документ е признак на зрялост за нашата борса. По думите на Кристиян Щренгер, член на Комисията по корпоративно управление в Германия, тази стъпка е важна не само от гледна точка на вътрешния пазар, а поради факта, че така българските компании ще бъдат забелязани и отвън, защото колкото по-прозрачно е корпоративното управление, толкова повече външни капитали ще бъдат насочени към България.

В представянето на кодекса взеха участие представители на всички заинтересовани страни, както и гости от чужбина. Сред представените организации бяха Асоциацията за връзки с инвеститорите, Асоциацията на индустриалния капитал, КФН и др. Приемането на документа бе приветствано от Европейската банка за възстановяване и развитие в лицето на Джан Пиеро Синя, който е съветник в институцията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още