IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 октомври

08:21 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 октомври
"Химимпорт" разширява банковия си бизнес в чужбина
в. Дневник

Централна кооперативна банка (ЦКБ), в която мажоритарен собственик чрез свързани лица е варненската група ТИМ, е на път да придобие 66% от капитала на македонската Пощенска банка. От банката обявиха, че в момента се водят преговори за покупката на мажоритарния дял от македонската търговска банка, след като в събота БНР съобщи, че ЦКБ е избрана за купувач от досегашния собственик Юростандарт банк.

Мога само да потвърдя, че в момента се водят преговори, но не мога да кажа дали сделката е финализирана, коментира пред агенция SeeNews изпълнителният директор на ЦКБ Виктор Мечкаров. Според информацията на националното радио българската банка е била избрана сред 6 кандидати.
 
СУ прави неясна сделка с атрактивен имот в София
в. Дневник

Месец преди края на мандата си ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се опитва да сключи сделка за апетитен терен от 18 декара в столицата. Водят се разговори с три компании, като целта е една от тях да построи сграда за университета на част от терена, а върху останалата площ предприемачът ще може да си вдигне своя. Схемата напомня опита на Варненския икономически университет отпреди няколко години, който предостави две свои почивни станции в Златни пясъци за хотели, но не получи обещаната срещу това нова учебна сграда.

Теренът, за който преговаря Софийският университет (СУ), се намира на бул. "Цариградско шосе" при разклона за летището. От 18-те декара осем са на университета, а останалите са публична държавна собственост. На последното заседание на академичния съвет беше съобщено, че са водени разговори с три компании - "Актив пропъртис", "Глоубъл файнанс" и една турска фирма.

Договорът за "Тракия" става факт до края на октомври
в. Сега

Сключването на новия концесионен договор за магистрала "Тракия" с българо-португалското дружество "Автомагистрала Тракия" ще стане факт до края на месеца. Магистралата ще почне да се изгражда, независимо дали има обжалване в съда или не, и ще бъде готова до 3 години от датата на подписването, заяви в предаването "Неделя 150" на БНР вчера регионалният министър Асен Гагаузов.

Гагаузов заяви, че след разрешението на Евростат, той внася в кабинета проект на решение за сключване на концесионния договор и вероятно Министерският съвет ще реши това на 18 октомври. След това остава само да се формализира окончателното подписване и да почне строителството, тъй като нямало никакви проблеми с финансирането.

Пускат кьорфишек за орязани пари от ЕС
в. Стандарт

Слухове, че Евросъюзът ще намали с 25% субсидиите за земеделие на България и Румъния, разбуниха духовете у нас. Информацията се появи в електронното издание на холандския вестник "Де Телеграаф". Там се цитира еврокомисарят по въпросите на земеделието Мариан Фишер Боел, според която двете страни не са намерили начин да усвоят милиардите евро помощ, която ЕС предлага, и имат да извървят дълъг път. Евгени Кирилов определи като спекулация информацията, че ЕК ще наложи 25% намаляване на субсидията за земеделие на България

Не съм чувал за такова нещо, но малко ми прилича на спекулация. Така евродепутатът Евгени Кирилов коментира информацията пред агенция Фокус. "Такива неща не се обявяват и не се решават по този начин. Има солидна процедура за подобно решение и на мен лично ми се струва несериозно всичко това", каза още Кирилов и посъветва да не се обръща внимание на подобни спекулации. Вероятно слуховете се пускат от България и целта е да се удари земеделското министерство, коментираха депутати.

Орешарски: по-високи заплати само след 25% съкратени учители
в. Дневник

Поредният кръг преговори между учителските синдикати и правителството не доведе до споразумение и стачката продължава. Според министъра на финансите Пламен Орешарски трябва да бъдат съкратени 25% от учителите в страната, за да се оптимизира системата. Само тогава може да се говори за по-голямо увеличение от това, което предлага правителството, заяви министърът.

В момента кабинетът предлага 32% увеличение на учителските заплати за 2008 г., което трябва да стане на две стъпки - с 10% от 1 януари и 1 юли плюс две пет процентни увеличения от диференцирано заплащане за същия период. Според разчетите на правителството до края на 2009 г. заплатите в сектора ще се вдигнат с над 50%.

Българските цигари стигат почти 4 лева кутията
в. Сега

Заради повишаването на акциза върху цигарите от началото на следващата година най-разпространените български марки ще стигнат почти 4 лева кутията, заявиха вчера от синдикат "Тютюнева промишленост" на КТ "Подкрепа". Това ще докара всъщност загуби на хазната от 750-800 млн. лв. от несъбран акциз, тъй като мярката ще увеличи контрабандата, заяви председателят на федерацията Юлий Манойлов.

Усвояваме само 10% от еврофондовете
в. Новинар

85% от фирмите не са наясно как да кандидатстват по проектите за еврофондове. Мрачната констатация направи вчера във Варна директорът на Европейския институт Юлияна Николова, като се позова на представително проучване. Само 1,7% от предприятията са казали, че са изцяло запознати с възможностите на еврофондовете. Прогнозата на Николова е, че през тази година бизнесът ще усвои съвсем малка част от средствата, предоставено от европейските фондове. По думите й това са около от 10% от парите, определени за 2007 година, което е едва 200 хил. евро. Това не покривало дори вноската ни за Европейския съюз, която е малко над 300 хил. евро. Според Николова ниската усвояемост на европейските фондове по оперативните програми се дължи основно на липса на достъпна информация за възможностите и изискванията към родните фирми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още