IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата - Софарма АД

През седмицата книжата на дружеството поскъпнаха с 10,97% до средна цена от 9,03 лв. в петък

11:50 | 06.10.07 г.
Акция на седмицата - Софарма АД

През изминалата седмица дружеството поскъпна с 10,97% до 9,03 лв. средна цена акция в петък. През седмицата бе достигнат и абсолютен рекорд от 9,7 лв. за акция. Пазарната капитализация на Софарма достигна 1,19 млрд. лв.

В петък бе оповестено, че Софарма АД е успяла да запише 108 500 акции при осъществено първично публично предлагане на акции на латвийската компания „Олайнфарма", съобщи БФБ-София. Акциите са с номинал 1 латвийски лат. „Олайнфарма" е една от трите най-големи компании на Прибалтика за производство на медикаменти. „Олайнфарма" се листва на Балтийската фондова борса, се казва още в съобщението. Справка в уеб сайта на Олайнфарма показва, че дружеството има издадени общо 10,25 млн. акции, от които 2,99 млн. акции са свободно търгуеми (достъпни до широк кръг инвеститори). След увеличението на капитала дружеството ще има 14.09 млн. акции, съобщиха от Софарма за Investor.bg. Делът, придобит от Софарма АД, е 0,77%. .

Пазара реагира позитивно на новината от понеделник, че Софарма ще се листва на борсата във Варшава. За целта Съвета на директорите е упълномощил изпълнителния директор Огнян Иванов Донев да извърши всички необходими действия за това, като при успешно листване Софарма ще бъде листната едновременно на две борси.

На 27 септември Софарма и полската фирма Натур Продукт Здровит ООД са подписали договор за учредяване на съвместно дружество. Участието на Софарма в новоучреденото дружество ще бъде 50,01%. Полската фирма се занимава с производство и маркетинг на медикаменти, като продажбите й за 2006 г. възлизат на 101,8 милиона полски злоти (27 млн. евро).

На 21 септември стана ясно, че Софарма е най-големият инвеститор в Момина крепост АД, след като е придобила 1,82% от капитала й и вече притежава 37,21% от които 1,2% чрез свързани лица.

На 19 септември Софарма получи сертификат за инвеститор първи клас за инвестицията на стойност 37,650 млн. евро в таблетен завод за производство на твърди лекарствени форми. Новият таблетен завод ще бъде построен в София на терен, собственост на Софарма, в близост до Ампулен завод на ул. „Илиенско шосе” №16.

Заводът ще бъде разположен като компактен комплекс от сгради – за основно производство, за опаковка, склад, административна сграда и централна лаборатория. Застроената му площ ще бъде 8 966 кв. м, а разгънатата застроена площ – 13 502 кв. м. В новия таблетен завод ще бъдат заети 275 души.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още