IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: Банковата система на страната е стабилна

За по-реална заплаха за финансовата стабилност министърът счита исканията на учителите за незабавно увеличение на заплатите със 100%

13:28 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Банковата система на страната е стабилна
През последната година кредитните портфейли на българските търговски банки като цяло се подобриха и сега те по качество са над средните стойности за базелските стандарти, а също и над средните стойности за ЕС като цяло. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски във връзка с депутатски въпрос относно финансовата стабилност на страната.

Тревога буди нарастващият през последните години дефицит по текущата сметка, посочи Орешарски. В тази връзка той смята, че най-сигурният и строг инструмент за гарантиране на финансовата стабилност е бюджетният излишък, какъвто страната ни формира (към момента той наближава 3 на сто).

Като положителен показател за икономиката Орешарски изтъкна факта, че размерът на държавния дълг вече е под 20 на сто от БВП.

Като по-реална заплаха за финансовата стабилност финансовият министър счита исканията на учителите за незабавно стопроцентово увеличение на работните заплати.

Правителството ще продължи да води фискална политика, целяща запазване на макроикономическия растеж и икономическата стабилност, заяви Орешарски. Той уточни, че според него не е необходимо законодателно да бъдат въвеждани специални наказания за отпускане от страна на банките на необезпечени кредити, защото практиката от преди е доказала, че това води до стагнация на кредитирането, а за по-дълъг период може да доведе и до задържане на темпото на цялата икономика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още