IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подготвят законодателни мерки за подобряване на бизнес средата

За осъществяване на Лисабонската стратегия в България трябва да се запази висок икономически растеж и да има по-добро управление на публичните финанси

11:48 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подготвят законодателни мерки за подобряване на бизнес средата
Икономическата комисия на Народното събрание подготвя законодателни мерки за подобряване на бизнес средата в България, които се предвижда да бъдат внесени за обсъждане в парламента през март следващата година, каза председателят на комисията Йордан Цонев по време на проведената днес кръгла маса на тема „Лисабонската стратегия – възможност за по-висок растеж и повече работни места в България“. Стратегията предвижда Европейският съюз да се превърне в най-конкурентоспособната икономика в света към 2010 г.

Той открои няколко практически направления, по които според него България трябва да работи за осъществяване на Лисабонската стратегия. От една страна, трябва да се запази устойчив и висок икономически растеж, който вероятно към края на тази година ще бъде близо 7% според него.

Той препоръча по-добро управление на публичните финанси, което е свързано и с повишаване на доходите. Цонев даде пример, че заради недостатъчните реформи в областта на здравеопазването и образованието доходите в тези сектори са ниски.

Тъй като в България има валутен борд, данъчната и фискалната политика са едни от основните инструменти за привличане на чужди инвестиции, подчерта председателят на парламентарната комисия.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов каза, че във връзка с Лисабонската стратегия вече на всеки три и шест месеца министрите трябва да се отчитат пред министър-председателя какво са направили за осъществяване на стратегията в своите области.

Дацов съобщи, че през следващата седмица България ще изпрати в Европейската комисия първия си доклад във връзка с изпълнението на Лисабонската стратегия, а през декември тази година ще бъде изготвен докладът на ЕК с предложения за осъществяване на новия цикъл реформи, които ще направят ЕС най-силната и конкурентоспособна икономика в света, основаваща се на знанието.

Докладът обхваща периода 2008 – 2011 г. и според Дацов ще включва не толкова нови цели, колкото нови практически начини за осъществяване на досегашните.

Министърът на държавната администрация Николай Василев отбеляза в изказването си по време на дискусията, че съкращенията в българската държавна администрация не са достатъчни и по негово мнение трябва да продължат, още повече че частният сектор се нуждае от подготвени кадри, а така и администрацията ще работи по-ефективно.

Националният координатор за Лисабонската стратегия към правителството на Португалия Карлос Зориньо пък представи накратко изпълнението на Лисабонската стратегия в неговата страна, което е започнало от 2000 г. Той посочи, че в началото са допуснати някои грешки, което е довело през 2005 г. до намаляване на БВП на страната с 0,05% и бюджетен дефицит от 6,8%. Вследствие на взетите мерки за подобряване на тези показатели е съкратена 30% от цялата държавна администрация, разработена е програма за привличане в Португалия на научни работници от цял свят, а също така и програма за преквалификация на 1 млн. работници. Вследствие на мерките се предвижда през следващата година растежът на БПВ на Португалия да е около 1,5%.

Зориньо отбеляза, че една фирма вече може да се регистрира в Португалия само за 48 минути, търговската марка може да се регистри за 51 минути, а двете заедно – за 1 час.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още