IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 октомври

07:37 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 октомври

Варненският залив няма да покрие евронормите за чисто море

в, Дневник

Варненският и Бургаският залив, както и акваторията около устието на река Камчия, няма да постигнат добро екологично състояние до 2015 г., според изискванията на Рамковата директива за водите на Европейския съюз. Това заяви главният експерт в Басейновата дирекция за Черноморския район (БДЧР) Таня Милкова. Трите водни обекта са квалифицирани като такива в риск. При неизпълнение на екологичните ангажименти страната ни е заплашена от глоби в размер на стотици хиляди евро, посочи Милкова. По думите й в момента подобни санкции търпи Франция. Основните причини за замърсяването на морето у нас са неефективните пречиствателни съоръжения и бурното строителство.

"Кремиковци" минава на ежемесечен контрол

в. Сега

Представителят на държавата в борда на "Кремиковци" Нина Радева ще докладва вече всеки месец на икономическия министър Петър Димитров как върви изпълнението на програмата за жизнеспособност на предприятието. Тези доклади ще бъдат предоставяни и на КНСБ, обеща вчера министър Димитров на лидера на синдиката Желязко Христов.
Според съобщението на КНСБ и на икономическото министерство и двамата са се убедили взаимно, че всякакви изказвания в посока закриване на комбината са безотговорни и че дружеството трябва да продължи да работи, като изпълнява програмата си за инвестиции в опазване на околната среда.

Взимат ни по 100 лв. за земетресение

в. Стандарт

Задължително ще застраховат всички имоти срещу земетресение и наводнение. Това е един от вариантите, които се обсъждат от сдружението Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове. Ако застраховката срещу природни бедствия стане задължителна, ще струва около 1 на хиляда от стойността на имотите, сочат разчети на експертите. Така за жилище в София за 100 хил. лв. ще се плащат около 100 лв. за застраховка. За селските имоти цената ще е много по-малка. В Румъния за селски имот се плащат от 3,2 евро до 3,5 евро, или 6-7 лв. за година, каза Венелин Узунов, председател на комисията за политика при бедствия и аварии към парламента. За тези пари при земетресение ще се платят обезщетения за 8-10 хил. лв.

IBM ще набира специалисти за мегацентър в София

в. Дневник

В понеделник IBM започва кампания по набиране на няколкостотин служители, основно икономисти, за новия си център, който ще открие в София. България е шестата държава, в която компанията ще има център за обслужване и управление на бизнес процеси (Managed Business Process Services), съобщиха в четвъртък от офиса на "IBM България". Такива звена за аутсорсинг на бизнес услуги вече работят в Аржентина, Китай, Унгария, Индия и САЩ. Центърът в София ще бъде част от мрежата от 80 центъра на IBM по света.

"Руки" гони лидерска позиция на пазара на метални конструкции

в. Дневник

Финландската компания "Раутаруки" (Rautaruukki), известна с търговското си име "Руки" (Ruukki), предприема експанзия на българския пазар, като целта й е да се превърне в най-големия доставчик на рамкови, стенни и покривни конструкции за търговско и промишлено строителство. Стремежът ни е да заемем 30% дял, каза при представянето на компанията Юка Хирвиниеми, вицепрезидент на "Руки констракшън" за Централна и Източна Европа.

Като начало компанията открива търговско представителство в София. В него засега работят петима души, но плановете са звеното да се разшири чрез привличането на местни строителни специалисти. В зависимост от развитието на бизнеса си у нас "Руки" планира да създаде собствена търговска мрежа у нас.

Стачката на горските няма да пречи на лова

в. Новинар

Стачката на близо 80% от служителите в горските стопанства няма да попречи на ловджиите да упражняват хобито си този уикенд. Това заяви пред "Новинар" Христо Михайлов, председател на Съюза на ловците и риболовците в България. Той обясни, че разрешенията за лов са дадени още в началото на сезона на водачите на ловните дружинки, а не на горските, които стачкуват от вчера. Документите важали за 1 месец.
Проблеми с разрешителните можело да възникнат евентуално през ноември, ако стачката на горските служители продължи повече от месец, обясни Михайлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още