IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 34 на сто от жените у нас - дискриминирани по пол

24,5 на сто от жените смятат, че разлика между техните заплати и тези на останалите работници съществува

16:19 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Около 34 на сто от жените у нас - дискриминирани по пол
С трудности на работното място поради факта, че са жени, са се сблъсквали около 34 на сто от заетите в България, а проблеми поради това, че са бременни, са имали 44,1% от жените. Това сочат данните от проучване по проекта на Международната организация по труда на тема "Дискриминацията на жените на работното място в страните от Централна и Източна Европа", цитирано от БТА.

Според доклада, изнесен от регионалния координатор на Женската мрежа за Източна Европа Янка Такева по време на Осмия женски международен университет в парк-хотел "Москва", 54,3 на сто от работещите жени са на мнение, че в България има прозрачна политика по отношение на заплащането. 24,5 на сто от анкетираните смятат, че разлика между техните заплати и тези на останалите работници съществува.

Като основни проблеми на заетите жени Такева очерта сигурността на работното място и възможностите за професионален растеж. Дискриминационните прояви се прилагат най-често в малките и средни предприятия и предимно спрямо възрастните жени, поясни експертът. Според Такева на мениджърите липсва подход за намирането на баланс между професионалния и семейния живот на работниците.

Като негативна тенденция тя очерта и високия относителен дял на синдикатите, които нямат специално отношение към антидискриминационната политика.

Учреждения за отглеждане на децата на семейни служители има в 44 на сто от предприятията или населените места, сочат данните от изследването. Анкетата показва, че фирмите осигуряват допълнителни добавки за 43,5 процента от заетите.

Трябва да се насърчи достъпът на жените до ръководни постове и да се назначат експерти по равнопоставеност между жените и мъжете както в министерствата, така и в общините, коментира
Такева. Тя посочи, че дискриминирането по пол на работното място е значим социален проблем.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още