IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци търси международни партньори, за да ускори екологичната програма

Дружеството ще се опита да привлече големи корпорации, които могат да бъдат и рецепиенти на средства от европейските фондове

17:51 | 02.10.07 г.
Кремиковци търси международни партньори, за да ускори екологичната програма
Кремиковци АД ще се опита да ускори екологичната си програма с около година и половина – две, като за целта ще търси партньорството на международни компании. Това стана ясно по време на панел на тема „Финансиране на проекти за опазване на околната среда“ от провеждания днес с медийното партньорство на Investor.bg форум „Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот“.

В екологичната програма на Кремиковци са разчетени инвестиции в размер на около 308 млн. лв. до 2011 г. Средствата са разпределени по следния начин: 34,9 млн. лв. за тази година, 47 млн. за 2008 г., 57 млн. - за 2009 г., 19,8 млн. лв. - за 2010 г. и 149,5 млн. лв. за завършващата 2011 г. Съзнаваме обаче, че населението едва ли ще иска да чака 4-5 години“, каза Александър Томов, изпълнителен директор на дружеството.

По думите му начинът за ускоряване на програмата е чрез привличане на големи световни корпорации, които да поемат екологични цели - производители на екологично оборудване, специалисти в реализацията на отделни проекти, които сами по себе си могат да бъдат и рецепиенти на средства от европейските фондове, защото стоманодобивното производство не може да бъде пряк реципиент на еврофондове.

В тази връзка днес дружеството подписа договор за ускорено почистване на шлаката, добави Томов.

Той припомни, че преди да стартира програмата, Кремиковци трябва да върне огромните дългове, които наследи. „За последните три години към 31 август 2007 г. Кремиковци е внесло в държавния бюджет над 905 млн. лв.“, каза Томов. Според него държавата трябва да се отнася по-пестеливо към гиганти като металургичния комбинат.

Освен това само през тази година цените „на входа на Кремиковци“ (от компании доставчици като БДЖ, НЕК, Булгаргаз и др.) са се увеличили общо с 47 млн. лв.“ каза още Томов.

При тези параметри средства за екология се освобождават все по-малко, отколкото ни се иска. Но въпреки това потвърждаваме ангажимента си за екологична програма за 308 млн. лв., както и че ще се опитаме да ускорим програмата с около година и половина – две, ако успеем да ангажираме големи световни финансови и индустриални фирми, които са специалисти в областта“, заключи Томов.

На 15 октомври в столичния хотел Шератон ще се проведе конференция, посветена на екологичната програма на Кремиковци, съобщи още той.

Днес акциите на комбината поскъпнаха с 0,20 на сто до средна цена от 25,13 лв. при прехвърлени 4 715 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още