IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дават 18 млн. лв. за ремонт на ж.п. линията София - Карлово през 2008 г.

Ще започне обновяването и на линията Пловдив – Карлово, като сега се подготвят документите за търговете

17:03 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дават 18 млн. лв. за ремонт на ж.п. линията София - Карлово през 2008 г.
Догодина предстои обновяването на прелези и участъци по ж.п. линията София – Карлово, която е част от подбалканската линия от столицата до Бургас. За целта са предвидени около 18 милиона лева, съобщи в Карлово транспортният министър Петър Мутафчиев.

Целта е да се повиши скоростта на влаковете и да се стабилизира железният път. Сега вървят търговете за телекомуникациите и сигнализацията на подбалканската линия София – Карлово на стойност 15 милиона лева. Работи се и по линията София – Пловдив.

Ще започне обновяването и на линията Пловдив – Карлово, като сега се подготвят документите за търговете, допълни Мутафчиев. Една част от проектите ще се изпълняват от звената към Национална компания „Железопътна инфраструктура”, като целта е да се стабилизира железният път и ж.п. транспортът стане конкурентен на автомобилния, допълни министърът.

Днес той откри основно ремонтирания ж.п. прелез край с. Кърнаре, който е вторият прелез по подбалканската линия в района на Карлово. Българската фирма „Страйл” е извършила ремонта за 6 денонощия, което е с 2-3 дни предсрочно. Прекъсването на железния път е станало само за 12 часа през нощта. Вложени са около 110 000 лв, осигурени от НК „Железопътна инфраструктура”, за поставяне на еластична настилка и подходящо свързване на железния с автомобилния път.

През пролетта бе открит и първият ремонтиран ж.п. прелез по линията София – Карлово между карловското село Васил Левски и гр. Баня.

Мутафчиев разгледа и ремонтираната сграда на ж. п. гара Карлово. Сменена е дограмата на сградата, ремонтиран е покривът и са боядисани 3 от 5-те й блока, подменени са част от мебелите. До дни ремонтът ще приключи окончателно. Средствата в размер на 105 000 лв. са отпуснати от републиканския бюджет. Осигурена е и специална платформа за придвижване на хора в инвалидни колички.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още