IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 октомври

08:28 | 01.10.07 г.
Преглед на печата за 1 октомври
Сметната палата разкри още скандални общински сделки
в. Сега

Общините масово апортират имоти във фирми, а загубите от тези сделки възлизат на милиони. Това става ясно от поредица одити на Сметната палата за периода 1998-2005 г.
Фрапиращи са щетите от апорти във Варна. Всяка година от разглеждания период общината е вкарвала в дружества имоти на стойност средно 48 млн. лв., а срещу това е получавала обратно като дивиденти едва 190 хил. лв. Експертите от Сметната палата са изчислили, че коефициентът на рентабилност на общинското участие е 0.004 - което означава, че от всеки 1000 лева апортирано имущество общинската хазна е получавала нищожните 4 стотинки!

Всички пълномощни за имоти влизат в регистър
в. Сега

Нова мярка срещу измамите с имоти с помощта на фалшиви пълномощни предлага министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тя смята да създаде национален електронен регистър на пълномощните, който ще позволи във всеки един момент да се провери дали един документ е истински и дали още е валиден.
"От eдна страна, така ще се прекъсне продажбата на имоти с фалшифицирани подписи и пълномощни, а, от друга, ще затегне и дисциплината на нотариусите", обясни пред "Сега" министър Тачева. Тя вече е получила подкрепа за идеята от Нотариалната камара.
В момента единственият начин да се провери дали едно пълномощно е оригинално и все още действащо е да се обиколят всички нотариуси в България. Според регистъра на Нотариалната камара у нас практикуват 536 нотариуси.

Зеленчуците и месото поскъпват близо 2 пъти
в. Новинар

Близо с 0,20 лв. се увеличиха цените на доматите на едро през изминалата седмица, като достигнаха до 1,90 лв. за килограм. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Преди дни те се продаваха по около 1,72 лв. за килограм на едро. До 3 лв. пък стига цената на зеленчука на дребно.
Близо два пъти се очаква да се увеличи цената на месото до Коледа, прогнозират месари. Причина за това било драстичното поскъпване на фуража.
За една седмица зеленият и червеният пипер на едро също са се повишили съответно до близо 1 лв. и 1,20 лв., отбелязват от ДКСБТ. Според търговците олиото също ще продължава да увеличава цената си.

Пестим 20% данъци с пенсии и застраховки
в. Стандарт

До 20% по-малко данъци ще плащаме догодина, ако правим доброволни вноски за застраховки "Живот", пенсионно и здравно осигуряване. Въпреки въвеждането на плоския данък от 10% върху всички доходи облекченията за доброволни вноски за пенсия и здраве ще се запазят, казаха за "Стандарт" депутати, запознати с подготвяния проект. До 10% от годишния доход ще може да се дава за пенсионно осигуряване и върху тези пари няма да се плаща данък. Още 10% ще може да се дават в частни здравни фондове и за застраховки "Живот".

Скочиха заплатите на родните шивачи
в. Стандарт

Със 17% са се увеличили заплатите в шивашкия сектор, обяви шефът на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил Валерия Жекова. Производителността е нараснала с 20% въпреки отлива на работници. След като се наложиха на европазара, родните модни фирми ще се опитат да пробият и в Русия, където годишният оборот в сектора е 24 млрд. евро.

Газовиците обмислят собствена асоциация
в. Дневник

Дистрибуторите на газ пропан-бутан (LPG) обмислят възможността да се обединят в асоциация, която да лобира пред правителството за пресичане на нелегалната търговия с горивото и намаляване на изискваните по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти стратегически запаси от стоката, които доставчиците трябва да държат на склад.
България е единствената страна в света, която изисква от дистрибуторите на пропан-бутан да поддържат задължителни запаси, заяви пред "Дневник" директорът на "Витогаз" за Европа Кристиян Коше при представянето на компанията, която наскоро чрез френската компания майка "Рубис" придоби газовия бизнес на "Шел" за България и още четири страни.

Софийското МЛК ще купи 6 дка общински терен в Пазарджик
в. Дневник

Дружеството МЛК спечели конкурс за продажбата на 6120 кв.м общинска земя на ул. "Пловдивска" в Пазарджик. То предложи цена от 1.2 млн. лв. при начална цена 612 хил. лв. В конкурса участва и още една фирма - "Тарамекс" ЕООД - Пазарджик, с управител Ахмад Фатми. Общинският терен бе продаден, за да се изгради на него търговски комплекс. В офертата на МЛК е заложена инвестиция от 3.22 млн. лв. Търговският обект ще бъде филиал на международната верига "Плюс дискаунт", която е известна с ниските цени на предлаганите стоки и многобройните промоции и отстъпки. Хипермаркетът ще е на 1670 кв.м разгъната застроена площ, като чистата търговска площ ще е на 1200 кв.м.

НОИ обновява софтуера заради осигуровките
в. Дневник

Националният осигурителен институт (НОИ) подготвя нов софтуер за фирмите заради променения размер на осигурителните вноски от 1 октомври, съобщиха от института. Предприятията, които подават документите по интернет с електронен подпис, са поканени да ги изпращат след 10 октомври.
За първи път през тази година размерът на осигурителната вноска се променя не в началото на бюджетната година от 1 януари, а в началото на четвъртото тримесечие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още