IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Холдинг Пътища

Мениджмънтът на дружеството за първи път показа ангажираност към капиталовия пазар, в резултат на което акциите му за ден поскъпнаха с 15%

11:09 | 29.09.07 г.
Акция на седмицата – Холдинг Пътища
Екипът на Investor.bg избра Холдинг Пътища за победител в седмичната рубрика “Акция на седмицата”. Чрез свиканата в четвъртък пресконференция, компанията от сферата на инфраструктурното строителство направи първи стъпки към прозрачността, разкривайки настоящите и бъдещи планове.
 
“Мениджмънтът на Холдинг Пътища за първи път показа ангажираност към капиталовия пазар. Ликвидността, която дружеството цели, обаче трудно може да се постигне без сплит. Напоследък ставаме свидетели на това, че пазарът оценява положително подобно отношение на компаниите към публичността“, коментира за Investor.bg Георги Бисерински от КД Инвестмънтс.
 
По думите на председателя на Съвета на директорите на холдинговото дружество Орлин Хаджиянков, през следващата година Холдинг Пътища предвижда да осъществи сплит на акциите си, в рамките на месец и половина ще бъде обявена акционерната структура на холдинга, а освен това дружеството възнамерява да придобие Щрабаг България (Инжстрой), както и други две пътно-строителни дружества.
 
В резултат на това в петък пазарът реагира позитивно, добавяйки над 63 млн. лв. към пазарната стойност на дружеството, а за седмицата акциите на Холдинг Пътища поскъпнаха със 16,7 на сто до средно-претеглена цена от 28 101,75 лв. като сключени сделки имаше и при максимума за деня от 31 781,529 лв. Оборотът по позицията за деня надхвърли 2,6 млн. лв.
 
При това положение съотношението цена/счетоводна стойност на акция по позицията на консолидирана база, изчислено със средната цена за деня, възлиза на 16,14, а съотношението цена/печалба на акция възлиза на 45,06 (на консолидирана основа).
 
Холдинг Пътища е наследник на бившия приватизационен фонд Пътища, който бе създаден с цел инвестиране в акции на дружества от сферата на строителството и ремонт на пътища и пътни съоръжения. Срещу една бонова книжка по време на масовата приватизация акционерите получиха по една акция на фонда с номинал от 25 лв.
 
Към момента капиталът на компанията е в размер на 432 хил. лв., разпределени в 17 280 акции, всяка с номинал от 25 лв. Консолидираните активи на дружеството към края на юни са 130 млн. лв.
 
За полугодието печалбата на Холдинг Пътища на консолидирана основа възлиза на 4,813 млн. лв. при положителен нетен финансов резултат година по-рано на стойност 1,22 млн. лв. Продажбите се увеличиха 2,11 пъти на годишна база до 39,14 млн. лв.
 
Холдинговото дружество притежава инвестиции в капитала на 17 дъщерни дружества, които са в областта на инфраструктурното строителство.
 
 
 

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още