IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител с най-голям ръст на годишна база от януари

На годишна база индексът на цените на производителите на хранителни продукти и напитки нараства с 19,2 на сто

15:58 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител с най-голям ръст на годишна база от януари
Общият индекс на цените на производител в промишлеността се повишава с 1,1 на сто през август спрямо юли, сочат данни на Националния статистически институт. Спрямо август 2006 година индексът засилва ръста си до 8,1 на сто при увеличение от 7,2 на сто през юли.
Това е най-големият ръст на цените на производител от януари, когато бе отбелязано увеличение на индекса с 8,8 на сто. 

На месечна база индексът на цените на производител в добивната промишленост нараства с 2,3 на сто, а на годишна се увеличава със 12,4 на сто.

В преработващата промишленост индексът на цените на производител се повишава с 0,8 на сто през август спрямо юли. Спрямо август миналата година индексът се увеличава с 5,8 на сто.

Цените в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода през август се повишават спрямо юли с 2,0 на сто, а спрямо година по-рано - с 18,1 на сто.

На годишна база индексът на цените на производителите на хранителни продукти и напитки нараства с 19,2 на сто, а на месечна отбелязва ръст от 4,8%. За сравнение за предходния месец юли ръстовете са били съответно 13,6 и 2,7 на сто.

Индексът на цените на производителите на тютюневи изделия отбелязва спад от 3,0 на сто на годишна база и от 2,5% на месечна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още