IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Захарта у нас по-скъпа от европейската, пшеницата със световни цени

За 1 година рафинираната захар на Лондонската борса е поевтиняла с 9%, а у нас захарта е поскъпнала със 17% само за месец

16:15 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Захарта у нас по-скъпа от европейската, пшеницата със световни цени
Днешните цени на хлебната пшеница на Чикагската стокова борса са 342,83 долара/т, а тези на Парижката – 374,5 долара/т, съобщиха на пресконференция от ръководството на Софийската стокова борса (ССБ). Което означава, че както и в България, те са се повишили двойно за една година. Същевременно прибраната това лято реколта от пшеница в света е 601 млн. т, при световно потребление от 612 млн. т годишно. Преходният запас възлиза на 107 млн. т, т.е. той е най-ниският от 1977 г. насам.

Страните от ЕС тази година са прибрали 21,8 млн. т пшеница, което е с 3 млн. т по-малко от миналата седмица.

Както е известно, поради неблагоприятните климатични условия в световен мащаб за производството на пшеница и царевица, у нас също добивите от двете култури са по-ниски от средните. Прибраната у нас близо 2,4 млн. т пшеница с добро качество ще стигне за страната ни и има възможност за малък износ, така че не е оправдано по-нататъшното покачване на цената й с оглед на реалностите, коментираха от ССБ. У нас от около 2 седмици борсовите цени "предлага" се движат в рамките на 430 - 460 лв./т, но от един месец сделки няма.

Изключение от посочените цени са офертата на Държавния резерв за покупка на общо 50 хил. т пшеница на цена от 320 лв./т и предложението за продажба от страна на търговци на едро на 140 хил. т хлебно зърно при цена от 570 лв./т. Ако цените по-двете оферти не бъдат променени, съответно в посока повишение и понижение, едва ли ще се стигне до сделки, казаха за Investor.bg от бранша.

Реколтата от царевица тази година в Европа също се очаква да бъде по-ниска от средната – от около 46,2 млн. т при потребление от 61,5 млн. т и преходни запаси от само 3,7 млн. т, при 10 млн. т през миналата година.

У нас царевичната реколта, която ще се прибира след около месец, по прогнози ще бъде само 550-600 хил. т, т.е. едва половината от нормалното количество. Тогава на ССБ ще бъдат предложени и първите оферти от нова реколта.

В САЩ тази година се очакват много високи добиви от царевица – общо 338 млн. т (при 268 млн. т през миналата г.) и през последната седмица ежедневно е осъществяван износ от около 1 млн. т дневно, при цена около 175 долара/т. Същевременно цената на царевицата в Украйна е 220 долара/т, а в Унгария – 330 долара/т.

Добрата новина за страните от ЕС е, че по всяка вероятност в скоро време съответните институции на Общността ще отменят вносните мита за внос от трети страни (извън ЕС) на пшеница и царевица, което ще ни позволи внос на умерени цени от САЩ, Русия и Украйна. Обаче трябва да се има предвид, че Украйна вече е въвела квоти за износ на пшеница, а Русия е обявила, че от 1 ноември въвежда експортно мито за пшеницата в размер на 10% от цената, но не по-малко от 22 евро/т.

За разлика от цената на зърното, цената на захарта у нас не следва световните тенденции, а е противоположна на тях. Докато за една година суровата захар на Ню Йоркската борса е поевтиняла с 26% до близо 220 долара за тон, а цената на рафинираната захар на Лондонската борса е паднала с 9% до около 280 долара/т, то у нас и без това скъпата захар само за месец е прибавила към цената си, по неизвестни причини, 17% и сега пакетираната захар струва 1,5-1,6 лв./кг. И това на фона на обявените преди дни от ЕК мерки за ограничаване свръхпроизводството на захар в ЕС.

Слънчогледовата реколта у нас и в Европа също не е висока и докато през 2006 г. борсовите цени на слънчогледа в ЕС са били около 250 долара/т, сега са около 579 долара/т, но в Русия и Украйна са с около 30% по-ниски.

На ССБ през последните 2 седмици се предлага слънчоглед на цена 700-710 лв./т (при 340-400 преди година), но сключени сделки няма.

На борсата в Ротердам последните котировки на олиото са при цена 1 200-1 300 долара/т, а у нас олиото в бутилки от 1 л бележи покачване на цената си само за месец с 22% и вече е 2,44 лв.

Всички борсови цени са без ДДС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още