IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявяват първите грантови схеми до две седмици, дават ни 40 млн.евро по тях

Става дума за грантовите схеми за стартиращи иновативни предприятия, за модернизация на технологично оборудване и машини и за въвеждане на международно признати стандарти

12:19 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Обявяват първите грантови схеми до две седмици, дават ни 40 млн.евро по тях
Общата стойност на първите грантови схеми по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика – 2007-2013" е 40 млн. евро. Схемите ще бъдат обявени до две седмици, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Става дума за грантовите схеми за стартиращи иновативни предприятия, за модернизация на технологично оборудване и машини и за въвеждане на международно признати стандарти.

Решението за одобрение на оперативната програма е подписано днес в Брюксел от премиера Сергей Станишев и еврокомисаря по регионална политика Данута Хюбнер.

Програмата Конкурентоспособност е първата от седемте оперативни програми на България, одобрена от ЕК. Общата стойност на оперативната програма е 1,162 млрд. евро, от които 988 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 175 млн. евро е националното съфинансиране.

За 2007 г. България е на 41-о място от 55 европейски държави по конкурентноспособност, докато през 2006 г. е била на 47-о място, заяви Петър Димитров, позовавайки се на данни от класация на Швейцарския институт за управленско развитие.

По показател Бизнес ефективност, който е предмет на оперативната програма, страната ни заема 54-то място, като този параметър е разделен на още няколко показателя. Сред тях са производителност на компаниите, като по този показател България е на 53-о място, ръст на производителността на един зает (отново 53-а позиция), възможност за достъп до инвестиционни фондове (48-а позиция заедно с няколко други държави) и приспособимост към пазара - от 53-о до 55-о място.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още