IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИКТ организации от Югоизточна Европа повишават заедно качеството на сектора

Организациите, подписали меморандума, ще изграждат марката “SEE IT” чрез сътрудничество между компаниите от региона за разработване на общи проекти

11:20 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ИКТ организации от Югоизточна Европа повишават заедно качеството на сектора
Представители на ИКТ бизнеса от осем държави в Югоизточна Европа подписаха меморандум за повишаване на качеството на индустрията и единен бранд, съобщиха от българския ИКТ клъстер.

В рамките на петата SEEITA (ИТ конференция за Югоизточна Европа) в Скопие, организации от Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватска подписаха документ, с който се ангажират да изградят в региона капацитет, базиран на качество и иновации.

Участващите във форума инвестиционни фондове, държавни институции, университети и технологични паркове, както и организации в подкрепа на бизнеса и донорски програми, одобриха формулираните общи цели и принципи на партньорство за позициониране на Югоизточна Европа като висококачествен хъб в областта на ИКТ. Очаква се тези групи също да се присъединят към меморандума и да поемат ангажименти в плана за действие.

Регионалните университети и образователни институции ще обсъдят инициативата на провеждащата се в София Балканската конференция по информатика.

Организациите, подписали меморандума, ще изграждат марката “SEE IT” чрез сътрудничество между компаниите от региона за разработване на общи проекти, чрез обмен на добри практики и въвеждане на световни модели за управление на качеството.

Регионалното сътрудничество предоставя уникален шанс регионът да се позиционира като благоприятна и конкурентна среда за развитие на ИКТ проекти. Въпреки положителното развитие от последните години, вече се усеща проблем в областта на човешките ресурси – повишаване на средното ниво на заплащане и недостиг на специалисти. В дългосрочен план това е голям риск за сектора. Изграждането на професионална мрежа между организациите в ИКТ е ключът към усвояването на повече от 2-та млрд. евро, предвидени от европейските фондове за ИКТ в България, и към дългосрочния пазарен успех на целия регион”, каза Петър Статев, председател на управителния съвет на българския ИКТ Клъстер.

Подобряването на ИКТ уменията сред младите хора, учредяването на стипендии за насърчаване на таланти и подобряване съдържанието на ИКТ програмите в университетите от региона са сред основните приоритети в подписания документ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още