IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 септември

08:28 | 28.09.07 г.
Преглед на печата за 28 септември
220 хил. нашенци на гурбет в Европа
в. Стандарт

220 000 българи живеят и работят легално в страните от ЕС. Това съобщи шефът на отдел "Заетост и мобилност" към Еврокомисията Йохан тен Гьозендам. В момента в Европа има 4 милиона вакантни работни места и общо 20 милиона от европейците живеят и работят в страна, различна от своята. От най-новите страни членки това са общо 1,1 милиона души, като румънците ни превъзхождат по брой близо 4 пъти.
Свърши времето на типичния емигрант, който се преселваше и усядаше в друга страна заедно със семейството си, обясни Гьозендам. Новите работници са по-мобилни и все по-млади.

От утре достъпът до Централна гара само с билет
в. Сега
 
От утре на Централна гара в столицата се въвеждат заграждения за част от коловозите, от които тръгват влаковете за близки селища. Целта е качващите се в тях да показват купените предварително билети, в противен случай те няма да могат да минат загражденията, съобщиха от БДЖ. За изпращачите се предвиждат специални пропуски, които ще се връщат на стоящите до огражденията служители на железниците.
Засега мярката се въвежда само за втори перон, от който тръгват влаковете за Банкя, Перник, Своге и Септември.

Възстановяването на изгорелите гори ще струва 57 млн. лв.
в. Дневник

Около 57 млн. лв. ще са нужни, за да се възстановят изгорелите през тази година държавни гори. Това съобщи вчера началникът на отдел "Охрана" в Държавната агенция по горите (ДАГ) Николай Пиронков на дискусия за причините за пожарите и решенията за предотвратяването им. Той добави, че не знае дали тези пари ще бъдат отпуснати от бюджета. Пиронков обясни, че за 2006 г. за изгорели 35 хил. декара, а пари са отпуснати само за 30 хил. декара. За сравнение тази година 1465 горски пожара унищожиха 429 хил. декара.

40 000 чиновници по-малко, по-големи заплати за учителите
в. Новинар

Трябва да се направи реформа в държавното управление и да се съкрати персонала с 40 000 служители, които са излишни. Ако това бъде направено, ще се намерят пари за 50% увеличение на учителските заплати. Това предложение направи вчера депутатът от ОДС и зам.-шеф на бюджетна комисия Мартин Димитров пред "Новинар". Теоритично Мартин Димитров е прав, отговори му министърът на държавната администрация Николай Василев. По думите му би могло да има съкращение на още служители в държавната администрация, но едва ли трябва да е толкова голям брой. Друг е въпросът дали спестените пари от намаляване на персонала могат да отидат само за учители, тъй като има и други професии, които имат нужди. Василев уточни, че след съкращението на 5300 чиновници се спестяват 50 млн. лв. годишно на държавата.

Един милиард евро ще струват довършителните работи на "Хемус"
в. Дневник

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов съобщи в Плевен, че вече са договорени грантовите средства с Европейската банка за възстановяване и развитие, които ще бъдат отпуснати за автомагистрала "Хемус". Министърът уточни, че Европейската банка за възстановяване и развитие е партньор на правителството и подготвя анализите и възможностите за концесиониране на автомагистралата.
Един милиард евро ще струват довършителните работи на "Хемус". Гагаузов се надява, че до края на годината Европейската банка ще бъде готова с всички необходими документи за избор на концесионера, като строителството ще бъде осъществено по линия на публично-частното партньорство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още