IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри три оперативни програми, започваме усвояването на еврофондовете

Средствата по програмите за тази година надхвърлят 158 млн. евро, като изплащането им ще започне две седмици след официалното одобрение.

17:46 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри три оперативни програми, започваме усвояването на еврофондовете
Министър-председателят Сергей Станишев обяви днес в Брюксел, че предстои да подпише, заедно с еврокомисаря Данута Хюбнер, документите по първите одобрени оперативни програми за България, отбелязвайки, че вече започва реалният процес на усвояване на еврофондовете от българските стопански субекти, от неправителствените организации, общините и т.н.

Става въпрос за програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Административен капацитет“ и „Конкурентоспособност“.

Средствата по програмите за тази година надхвърлят 158 млн. евро, като изплащането им ще започне две седмици след официалното одобрение.

При разговора си с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня премиерът Сергей Станишев е подчертал високия икономически растеж на страната ни, високите нива на чуждите инвестиции, високия индустриален ръст, съобщават от правителствения пресцентър.

Акцент по време на срещата е поставен на хода на разговорите във връзка с кандидатурата на България за членство във финансовия механизъм ERM ІІ, който е подготовка за членство на страната в еврозоната. Премиерът оценил това членство като стратегически важно за България, която е във валутен борд.

Пред медии в Брюксел министър-председателят е подчертал високата оценка, получена от Еврокомисията за много от мерките, предприемани от правителството, като например политиката на бюджетни излишъци с цел ограничаване на дефицита по текущата сметка.

Пред еврокомисар Алмуня българският премиер е поставил и въпроса за изписването и произнасянето в българския език на единната европейска валута. Станишев е защитил позицията на България, че произнасянето „евро” е въпрос на национална идентичност и е право на страната ни, която въведе в ЕС нова азбука „кирилица” с нови правила.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още