IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Датски консултанти ще помагат на Кремиковци за екопрограмата

Сътрудничеството с датските консултанти не е пряко обвързано с очакваното от комбината комплексно разрешително

14:39 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Датски консултанти ще помагат на Кремиковци за екопрограмата
Ръководствата на Кремиковци и на датската консултантска компания "Хронт Май Карл Бро" подписаха днес рамково споразумение за партньорство във връзка с реализацията на екопрограмата на комбината за периода 2007-2008 г. на стойност 312 млн. лв.

Споразумението предвижда датската компания да направи оценка на екопрограмата на дружеството, да се даде приоритет на основните проекти, за които може да се търси външно финансиране, посочи техническият директор на дружеството Стоян Пирлов, цитиран от БТА.

Ръководството на Кремиковци декларира волята си за ускоряване на осъществяването на екопрограмата на металургичния комбинат. „Бихме приели и по-напрегнати критерии и стандарти, ако българската държава настоява“, каза главният изпълнителен директор на дружеството Александър Томов.

Консултантите ще помогнат на дружеството и при подготовката на документи, необходими за търсене на финансирането на проектите по програмата. Предвижда се да се създаде съвместен проектен екип с консултантската компания за осъществяването на "най-горещите" екопроекти. Датската компания ще даде оценка за това как, реализирайки тези проекти в годините, ще се реши проблемът със замърсяването на София от Кремиковци.

Сътрудничеството с датските консултанти не е пряко обвързано с очакваното от комбината комплексно разрешително. Сега екипи на Министерството на околната среда и водите работят по заявлението на Кремиковци и се очаква през този месец да има консултации във връзка с това, каза Пирлов. Документът се очаква да бъде получен през октомври, а заявлението за него е подадено от дружеството през май.

Ръководството на Кремиковци очаква през 2007 г. производството на стомана да достигне 1,3 млн. тона, а през 2008 - 1,8 млн. тона.
Днес акциите на комбината поскъпнаха с 4,56 на сто до средна цена от 18,82 лв. при прехвърлени 1 537 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още