IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изплашихме Великобритания с искане за отмяна на ограниченията за работа

Според българския министър по европейските въпроси пък ние не заплашваме трудовия пазар на Острова, който дори не бил топ дестинация за българските имигранти

11:52 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изплашихме Великобритания с искане за отмяна на ограниченията за работа

България призова за отменяне на ограниченията за работа във Великобритания на нейните граждани, пише вестник Daily Express, допълвайки същевременно, че страната ни е „една от столиците на престъпността в Европа“, в която има мощни наркокартели, тревожно голям брой случаи на трафик на хора и на корупция и връзки с мафията в управлението.

Българското правителство твърди, че само четирима българи са били депортирани от Великобритания след присъединяването на страната към ЕС от 1 януари, което е „окуражаващо“.

По думите на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова двама от тях са пребивавали нелегално, а другите двама са работели нелегално на Острова. Според Грънчарова Великобритания дори не е толкова популярна дестинация за българските имигранти и не е сред трите най-предпочитани държави за търсещите работа.

България е малка страна и не може да създаде големи пречки пред пазара на работна ръка във Великобритания, е заявила още Грънчарова.

Ограниченията за работниците от България и Румъния бяха поставени при присъединяването им към ЕС. И двете страни продължават да призовават за отменяне на ограниченията, коментира вестникът.

Според изданието безработицата във Великобритания е на седемгодишен максимум точно заради имигрантите от Източна Европа, които търсят работа на Острова.

Очаква се вътрешното министерство да препоръча удължаването на ограниченията за още една година. Критиците на такова решение обаче смятат, че така хората влизат свободно във Великобритания като граждани на ЕС и остават да работят нелегално.

От изданието се опасяват, че стотици хиляди работници от най-бедните страни в Европа заплашват да наводнят пазара на работна ръка в ЕС. Според Daily Express румънският президент Траян Бъсеску иска улесняване на придобиването на румънско гражданство за жителите на Молдова, за да могат да получат работа в ЕС.

От миналото лято, когато стана очевидно, че Румъния ще се присъедини към ЕС, молбите от граждани на Молдова за придобиване на румънско поданство са нараснали рязко и от миналия август досега са 800 хил.

По думите на президента Бъсеску Румъния има морално и политическо задължение към хората в Молдова, а не бива да се забравя, че в ЕС има недостиг на 20 хил. души работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още