IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ограничават правото на акционерните дружества да придобиват собствени акции

Ограничението ще важи и за лица, които действат от свое име, но за сметка на дружеството

11:25 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ограничават правото на акционерните дружества да придобиват собствени акции
Ограничаване на правото на акционерните дружества да придобиват собствените си акции с оглед поддържане на записания капитал и осигуряване на еднакво третиране на акционерите, предвиждат приетите днес от Народното събрание на първо четене изменения в Търговския закон.

Ограничението за придобиване на собствени акции ще важи не само за самото дружество, но и за лица, които действат от свое име, но за сметка на дружеството.

Предвиждат се и ограничения за това едно акционерно дружество да използва друго такова, в което има преобладаващо участие, за извършване на посоченото придобиване.

Чрез предложените изменения в Търговския закон се позволява на акционерните дружества да придобиват собствени акции до размера на разпределимите резерви, като срокът, в който такова придобиване може да бъде разрешено от Общото събрание, се удължава от 18 месеца на 5 години.

Според други нови разпоредби акционерните дружества ще могат да предоставят финансова подкрепа за придобиване на техни акции от трети лица до размера на разпределимите резерви на дружеството.

Дружеството може да предоставя заеми, средства или да обезпечава придобиването на собствени акции от трето лице само въз основа на решение на Общото събрание на акционерите, взето с квалифицирано мнозинство от две трети от представения капитал, ако на събранието е представен поне половината от капитала.

С измененията в закона също така се въвежда понятието европейско дружество по смисъла на регламентите на ЕС и се указват условията за учредяването и преобразуването му. Европейско дружество със седалище в България, което притежава земя, не може да премести седалището си в друга държава членка на ЕС.

Контролът върху преобразуването на дружество с международно участие се възлага на Агенцията по вписванията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още