IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на бизнес климата за трети пореден месец

Голяма част от анкетираните мениджъри очакват цените в отраслите им да нараснат през следващите месеци

14:15 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на бизнес климата за трети пореден месец
През септември общият показател на бизнес климата e с 1,4 пункта под августовското си равнище поради по-умерените мнения на мениджърите от всички отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ, като стопанската конюнктура остава благоприятна, съобщиха от Националния статистически институт.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през септември запазва нивото си от предходния месец. Мениджърите са оптимисти за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия, като очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи същото (57,4% от предприятията) или да се подобри (40,4%).

Същевременно осигуреността с поръчки, особено от чужбина, се влошава, въпреки че спрямо предходния месец производството се оценява като непроменено.

Несигурната икономическа среда, слабостите в икономическото законодателство и недостатъчното търсене от страната продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Близо една четвърт от промишлените предприятия предвиждат през следващите три месеца продажните цени да се увеличат.

Стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, въпреки че съставният показател “бизнес климат” е с 3,0 пункта под августовското си равнище. Това се дължи на по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на строителните предприятия.

По-оптимистични са оценките им за настоящата строителна активност, а и нивото на поръчките през последния месец също се подобрява. Прогнозите на предприемачите за развитието на дейността през следващите три месеца са тя да се запази.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, недостигът на работна сила и финансовите проблеми, като през септември се засилва и негативното влияние на фактора „цени на материалите”.

Относно продажните цени в строителството очакванията на една трета от предприятията са за покачване на равнището им през следващите месеци.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0,7 пункта спрямо август, което се дължи изцяло на умерените прогнози на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за обема на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца.

Оценките и очакванията на търговците на дребно по отношение на продажните цени продължават да са в посока на увеличение.

Съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” (без търговия) е с 3,1 пункта под равнището си от миналия месец. Това понижение е резултат от изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото" състояние. По тяхно мнение настоящото търсене на услуги в сектора се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се запази.

Относно продажните цени 73,9% от предприятията в сектора предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още