IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чака ни около 9% поскъпване на природния газ от октомври

По думите на шефа на Булгаргаз, ако петролът се задържи над 80 долара, в началото на 2008 ще има нов ръст в цената на газа у нас

12:07 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Чака ни около 9% поскъпване на природния газ от октомври
По всяка вероятност цената на природния газ от 1 октомври ще нарасне с 9%, т.е. ще стане 348,96 лв./1000 куб. м без ДДС (418,75 лв./1000 куб. м с ДДС) за потребители, присъединени към газопреносната мрежа. Това стана ясно по време на днешното открито заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което присъстваха представители на ръководството на Булгараз ЕАД.

Преди около две седмици от компанията поискаха увеличението на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината да бъде с близо 11%.

От комисията днес съобщиха, че максималното увеличение може да е с 9%.

Председателят на комисията попита ръководството на Булгаргаз дали компанията е в състояние да доставя газа дори на по-ниска цена, тъй като определената от комисията по закон е пределна. Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов обаче категорично отрече тази възможност, посочвайки, че при увеличение от 9% фирмата ще работи на ръба на възможностите си за печалба.

Гогов също така отрече и възможността да се отложи с три месеца прилагането на наредбата за регулиране на цените, според която надценката, която компанията определя при вноса на природен газ е 3%, което означава, че на входа на страната ни ще се начисляват 6 долара на хиляда кубически метра.

„Ако цената на нефта през последното тримесечие се задържи трайно над 80 долара за барел, компанията отново ще поиска повишение в цената на природния газ от 1 януари 2008 г.“, каза Димитър Гогов.

Що се отнася до диференцирани цени на прирдония газ за различните потребители, директорът на компанията каза пред журналисти, че диференциацията би могла да се приложи по групи консуматори, разпределени по размер на консумацията и по нейната равномерност през годината. Това обаче би означавало, че топлофикациите например ще имат по-високи цени на природния газ, тъй като при тях консумацията на синьо гориво е най-вече през зимата.

Той допълни, че на практика, ако има различни цени на природния газ, би трябвало да има определена квота за продажба от страна на Булгаргаз като обществена доставка, а останалото количество да се продава по свободно договаряни цени.

Гогов съобщи още, че от началото на годината Топлофикация София не е увеличила задълженията си към дружеството, дори се отчита лек спад – със 7 млн. лв. до 150 млн. лв.

За Investor.bg от Булгаргаз поясниха, че по всяка вероятност до една седмица ще бъде подписано споразумение с ръководството на Топлофикация София за разсрочване на плащането на въпросните 150 млн. лв. Към момента не е постигната договореност само що се отнася до срока на разсрочване на сумата. Булгаргаз предлага този период да бъде три-четири години, докато от Топлофикация София искат той да бъде поне шест години. Според утвърдената практика максималният срок на разплащане на такива задължения е осем години.

Окончателното решение за цената на газа за следващите три месеца ще стане ясна на 1 октомври, когато ДКЕВР ще вземе решение по въпроса на закрито заседание.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още