IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой борсов индекс е най-представителен за измененията на пазара?

BGTR30 повежда на SOFIX в оспорвана битка за първото място, брокери приемат като изненада, че BG40 въобще се определя за показателен

08:49 | 26.09.07 г.
Кой борсов индекс е най-представителен за измененията на пазара?
Кой борсов индекс да следим, когато търсим отговор на въпроса „Как се движи пазарът днес?“. В опит да намерим отговор на този въпрос потърсихме мнението на брокери и на читателите на Investor.bg, като според последните SOFIX е най-представителният индекс (38% от отговорите). Следва BG40 с 27% от гласовете на общо души, участвали в анкетата, BGTR30 е с дял от 24%, а 11% от гласувалите не могат да преценят.

В подреждането, съставено според мненията на брокери и анализатори, BGTR30 и SOFIX заеха първо място с по 5 гласа. Двама от запитаните обаче гласуваха първото място и на двата индекса, с уточнението че BGTR30 може би ще се наложи след година, тъй като в момента не му достига история, т.е. този индикатор на практика събира повече гласове от най-стария индекс на БФБ-София.

Според някои брокери BG40 въобще не е представителен и няма място в класацията.

Ето и конкретните отговори, подредени според хронологията на пристигането им в редакцията:

Цветослав Цачев, анализатор ИП Елана Трейдинг АД

За мен SOFIX е най-показателен за движението на пазара, защото е претеглен по пазарната капитализация и free-float. Той включва и най-значимите компании за борсата, които освен голямата си капитализация, имат и голям брой инвеститори. Няколкото промени в SOFIX тази година го превръщат във все по-показателен индикатор за пазара, но само по-широката му база може да го направи още по-добър индикатор. Затова и S&P 500 се счита за най-добър индекс за щатския пазар.

SOFIX вече има сериозен конкурент в лицето на BGTR30, където всяка компания има еднаква тежест. Засега този индекс се движи по-близо до SOFIX, отколкото до BG40, защото е премахнат ефектът от високите абсолютни цени на показателите. Може би по-широката му база и еднаквата тежест ще го наложат, но все още му липсва достатъчна история.

Може би и затова BGTR30 е поставен на трето място от читателите на Investor.bg като представителен индекс. Изненадата е BG40, който въобще се определя като показателен за пазара. Единствената му прилика с реалността е, че се движи с най-бързи темпове, така както поскъпват и малките нисколиквидни компании на борсата. Трите индекса имат почти едни и същи компоненти.

Яни Драгов, брокер ИП Ти Би Ай Инвест ЕАД

На първо място поставям SOFIX. На второ място BGTR30. BG40 е ценово претеглен и често не е обективен.

Гено Тонев, фонд мениджър в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Определено не съм съгласен с мястото на BG40 в анкетата. Този индекс е толкова осакатен още при създаването си, че дори няма място в подобна класация. BGTR30 изглежда обещаващ, но още е твърде рано да се дава оценка за неговата обективност. След последните промени SOFIX също успява да улови горе-долу нагласите на пазара, но и при него влиянието на една-две компании (Химимпорт например) може да изкриви крайния резултат. Така или иначе, засега той е единственият, който може да служи като бенчмарк, с уговорката, че неговото разширяване трябва да продължи.

Никола Цокев, брокер ТБ Българска пощенска банка АД

Според мен нито един от трите индекса не е достатъчно обективен, но SOFIX с времето се е наложил като най-популярен. Причините са, че той има най-дълга история, че се смята за индекс на сините чипове и че самата БФБ-София го е обявила за свой официален индекс. Тъй като на всеки един пазар трендът се определя от сините чипове, за повечето инвеститори е достатъчно да следят SOFIX, независимо от изкривяванията, които дава заради разликата в пазарните капитализации на дружествата.

BG40 дава още по-големи изкривявания, защото разликата между тежестта на „най-скъпата” и на „най-евтината” акция е над 2000 пъти. Ето защо движението на BG40 се определя от 2-3 компании. Въпреки че при BGTR30 е отстранен този недостатък, той също не е представителен за пазара, тъй като съдържа 3 АДСИЦ-a, чиито цени следват съвсем различна логика от останалите компании. Освен това 4 от 5-те публични банки са включени в него, което придава непропорционално голяма тежест на банковия сектор, който понякога се влияе от фактори, различни от останалите дружества.

Светослав Патронев, брокер ТБ Общинска банка АД

Лично аз подкрепям подредбата от анкетата. Намирам мястото на SOFIX най-отгоре за напълно заслужено.

Борислав Ников, фонд мениджър УД Статус Капитал АД

Обективността на даден индекс е в голяма степен субективно мнение, особено когато се отнася за определяне на най-правилно отразяващия движенията на цените на акциите. Това, че инвеститорите предпочитат SOFIX не е толкова изненадващо, защото освен че е най-старият индекс, той зависи от големината на компанията и нейния free-float. Определено промените в начина на изчисляването му увеличиха неговата обективност и това явно е увеличило почитателите му. Аз също съм склонен да давам предимство на него сред трите индекса. Според мен при BG40 изкривяването на пазарната динамика е най-голямо поради големите разлики в цените на различните компании. Новият индекс BGTR30 все още не е достатъчно популярен и това донякъде дава предимство на по-старите му събратя. Но при него са игнорирани фактори като размера на компанията, които не са без значение при отразяване на пазарните движения.

Кирил Гарчев, главен дилър ИП СТС Финанс АД

Въвеждането на BGTR30 или Total Return Индекс e позитивен факт и към момента дава най-голяма представителност за колебанията на пазара. Старите индекси SOFIX и BG40 „страдат” от самата методология на изчисление и формиране на стойността, като значителни отклонения могат да бъдат предизвикани или от движения в цените на компании с голяма пазарна капитализация или на компании с големи абсолютни стойности на цените на акциите. И двата фактора имат склонността силно да изкривяват съответния индекс без съществена връзка с останалите му компоненти или пазара в цялост.

Бранислав Ганозов, брокер ИП Фаворит АД

Мисля, че най-добра е методологията на изчисляване на BGTR30 и след него на SOFIX резултатите от анкетата не са изненада, защото BGTR30 е съвсем нов индекс, няма достатъчно история и читателите още не го познават добре.

Тихомир Каунджиев, анализатор ИП Бета корп АД

Въпросът за обективността на пазарните индекси е все по-често дискутиран сред членовете на инвестиционната общност. Вследствие на бурното развитие на фондовия пазар, SOFIX - нашият най-стар борсов индекс – загуби значителна част от свойството си да отразява посоката на развитие на борсата. Това породи нуждата от нов по-широк и точен измерител и създаването на индекса BG40. За разлика от SOFIX, който е претеглен на пазарната капитализация, BG40 се базира на ценово претеглени средни стойности на акциите.

Както е известно, ценовопретеглените индекси дават по-голяма тежест на по-скъпите акции. Значителните изменения на цените на не-малка част от съставляващите го акции, изкриви до голяма степен неговата обективност.

Моето виждане, е че през последните девет месеца нямахме достатъчно обективен измерител на пазарната динамика. Смятам, че реалното движение на пазара може да бъде измерено чрез осредняване на стойностите на двата стари индекса.

Смятам, че моделът за изчисляване и базата от дружества на новия BGTR30, са предпоставка за формирането на достатъчно обективен пазарен измерител.

Приемам резултатите от направената анкета като напълно логични. Инвеститорите определят SOFIX като основен борсов индекс най-малкото поради две причини. От една страна, измерителят включва в себе си всички дружества от групата на „сините чипове” (blue chips), а от друга, достатъчно дългата му история го прави най-приложим за целите на статистически и пазари изследвания.

Борислав Симеонов, брокер ИП Делта сток АД

Поради методологията на изчисляването си, BG40 не дава достатъчно добра представа за движенията на пазара. Тъй като този индекс отчита единствено изменението на цените на дружествата, включени в него, промяна при тези с ниска пазарна цена като абсолютна стойност почти не дава отражение върху стойността на индекса. В това отношение SOFIX представлява значително по-обективна оценка за случващото се на пазара, но пък в него са включени само най-големите дружества. Някои от по-малките като пазарна капитализация, но иначе ликвидни и даващи отражение върху пазара дружества, остават извън SOFIX. BGTR30 ми се струва най-обективен като обхват и методология на изчисляване.

Не съм изненадан от резултатите от вашата анкета, тъй като BGTR30 е нов индекс и все още не е достатъчно добре познат на участниците в анкетата. А от другите два индекса, логично е предпочетен по-обективният и според мен SOFIX.

Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД

След промените в методологията на индексите представителността на SOFIX се промени чувствително, поради което смятам, че към момента е най-представителен. BGTR30 ми прилича като подобрена версия на BG40, но липсата на достатъчно история му пречи да се наложи като основен индекс. Няма да се изненадам ако след година BGTR30 се очертае като най-представителен.

В отговорите на анкетата единствено ме изненадва високият процент на участниците, които не могат да преценят. BG30 също изглеждат подценен, може би поради липсата на достатъчно данни, за да бъде сравняван от инвеститорите.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус Капитал АД

За мен най-обективен е BGTR30, тъй като в него теглата са равни и никоя акция не влияе силно на представянето на целия индекс. Логично е индексите да се съставят с цел постигането на по-голяма представителност на пазара, а не за да се услужи на тази или онази компания. Проблемът при BG40 пък е, че изцяло зависи от движенията на 2-3 дружества, а останалите са само за пълнеж с изключително малки тегла.

Обобщаваща таблица:
 
 


Име

На първо място

На второ място

На трето място

Цветослав Цачев

SOFIX, BGTR30



Яни Драгов

SOFIX

BGTR30

BG40

Гено Тонев

SOFIX

BGTR30

BG40

Никола Цокев

SOFIX



Светослав Патронев

SOFIX

BG40

BGTR30

Борислав Ников

SOFIX

BGTR30

BG40

Кирил Гарчев

BGTR30

SOFIX

BG40

Бранислав Ганозов

BGTR30

SOFIX

BG40

Тихомир Каунджиев

BGTR30

SOFIX

BG40

Борислав Симеонов

BGTR30

SOFIX

BG40

Петко Вълков

SOFIX, BGTR30


BG40

Владислав Панев

BGTR30

SOFIX

BG40

Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още