IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До края на октомври ще стане ясно дали Кремиковци ще продължи да работи

Дотогава е срокът, в който дружеството трябва да получи комплексно разрешително. Ако това не стане, комбинатът ще бъде затворен

14:56 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
До края на октомври ще стане ясно дали Кремиковци ще продължи да работи

Срокът, в който Кремиковци АД трябва да получи комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите, е 30 октомври 2007 г. Ако такова не бъде издадено, Кремиковци АД, ще бъде закрито. Това заяви днес Александър Томов, изпълнителен директор на комбината.

Томов допълни, че Кремиковци АД е подало заявление за комплексно разрешително и е представило екологичната си програма в министерството.

Екологичната програма на дружеството е на стойност 312 млн. лв. От компанията твърдят, че изпълнението на тази програма е приоритет за ръководството на комбината и че с нея се цели постигане на по-чиста природа в региона на Кремиковци до 2011 г., както и достигане на европейско ниво на функционалност на производството на комбината в съответствие с изискванията на ЕС.

Този месец Кремиковци АД сключи договор за доставка на две автоматични станции за контрол на атмосферния въздух в комбината с френска фирма на стойност около 500 хил. евро. Станциите са разположени в точки с висок риск и предават автоматично и непрекъснато данни за състава на атмосферата в региона.

Според данни на Александър Томов производството на Кремиковци АД съставлява пряко 3% от БВП на България и 10% от износа към ЕС. „Кремиковци е прекалено голямо, за да бъде преместено и прекалено важно за националната икономика“, заяви Томов.

Изпълнителният директор на дружеството допълни още, че всички нови заводи отговарят на екологичните критерии, а за тези от старите, които не отговарят, компанията има проекти за въвеждането им в еконорма.

Кремикови АД е една от компаниите, които ще вземат участие в Четвъртия международен икономически форум „Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот“, който ще се проведе на 2 октомври в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Кремиковци участва за първи път в този форум, но ще продължи да участва и в бъдещи години. Не е тайна за никого, че Кремиковци има тежко икономическо екологично наследство“, коментира Томов.

Сред темите на предстоящия форум, организиран от Български икономически форум, са: околна среда и устойчиво развитие, енергетика и възобновяеми енергийни източници, околна среда и инвестиции във водния сектор, управление на отпадъци, финансиране на проекти за опазване на околната среда. Присъстващите ще научат и какви проекти за опазване на околната среда изпълняват Свилоза АД, Софиийска вода АД и Екобулпак АД.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още