IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сезираха Велчев за незаконна продажба на активи на българска фирма в Либия*

Министър Димитров иска договорът за продажба да бъде обявен за нищожен от либийска страна

12:47 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Сезираха Велчев за незаконна продажба на активи на българска фирма в Либия*

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е сезирал главния прокурор Борис Велчев заради неправомерни действия на изпълнителния директор на либийския клон на "Булгаргеомин" ЕАД Никола Гаганелов, който е продал базата "Синауен", машини и оборудване в Либия, собственост на компанията. Това съобщи на пресконференция министърът, цитиран от БТА.

Сделката е на стойност около 900 хил. дoлара.

Продажбата вероятно е станала през август. Държавата притежава 100 процента от капитала на "Булгаргеомин" ЕАД и за извършването на подобни действия е необходимо изрично разрешение от упражняващия правата на принципала в дружеството - министъра на икономиката, както и изрично пълномощно от изпълнителния директор на дружеството, обясни министърът.

Такива обаче липсват, поради което, според Петър Димитров, Никола Гаганелов е извършил неправомерно разпореждане с имуществото, собственост на "Булгаргеомин", като е превишил правомощията си.

Министърът иска договорът за продажба да бъде обявен за нищожен от либийска страна. Благодарение на дипломатическата мисия сделката е спряна, а правомощията на Никола Гаганелов са прекратени, съобщиха от МИЕ.

Предмет на дейност на Булгаргеомин е сондажи и пробиване.

*Информацията е актуализирана към 14,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още