IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 90% от фирмите срещат трудности при намирането на персонал

Според бизнеса кандидатите за работа нямат нужната квалификация и предявяват нереални очаквания към работодателя

10:27 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 90% от фирмите срещат трудности при намирането на персонал
Общо 86% от представителите на бизнесa срещат сериозни проблеми при намирането на подходящ персонал, показва анкетно проучване, организирано от консултантската компания Manpower. Като причини за тези проблеми компаниите посочват недостига на кадри, особено в локациите извън София, липсата на опит, квалификации и мотивация, нереалните очаквания от страна на кандидатите, прекалената динамика на пазара на труда като цяло, наплива от нови работодатели на пазара, които търсят персонал.

Анкетата е направена сред близо 300 специалисти по подбор на персонал в малки, средни и големи предприятия в столицата и извън нея, в периода юли и август тази година. Търсени са отговори на въпроси като: какви позиции се търсят най-много; кой е отговорен за подбора на персонал в отделните компании; в какви случаи бизнесът използва услугите на агенции за подбор на персонал; кои са каналите за привличане на кадри.

На въпроса „Как се справяте с продължителното отсъствие от работа на ваш служител?”, едва 34% от компаниите отговарят, че прибягват до решението „временно назначение” - най-разпространената форма на трудова заетост в западноевропейските държави. Това се дължи, от една страна, на липсата на законова уредба за подобен тип заетост у нас. От друга - на недоверието на работната сила във временната заетост, която все още се свързва с неясност и несигурност.

Според анализа на база получените резултати у нас все още не е осъзната нуждата от специални корпоративни програми за практическо обучение на персонала, които биха могли и допълнително да повишат мотивацията, лоялността и ангажираността към работодателя. Друг извод е, че е нужно наличието на закон, уреждащ условията за временна заетост, което би предоставило както на бизнеса, така и на кадрите много по-гъвкави и сигурни условия на работа.

Поради настоящите специфики и трудности на местния пазар на труда бизнесът използва всички възможни канали за подбор на персонал – от обяви в печатни медии (20%), онлайн портали (19%) и лична препоръка (18%) до бюрата по труда (8%), става ясно още от изследването. Компаниите прибягват и до алтернативни методи като вътрешни конкурси сред служителите, активно поддържане на база данни от кандидати, университетски кариерни центрове, трудови борси, техники за хед-хънтинг, студентски стажове, общински организации.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още