IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слънчеви лъчи България ще се слива със 7 дружества

Предвижда се новоучреденото дружество, чието наименование ще е Зърнени храни България, да бъде листнато на борсата

09:50 | 25.09.07 г.
Слънчеви лъчи България ще се слива със 7 дружества
На проведено заседание на Съвета на директорите на Слънчеви лъчи България АД-София е прието решение за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите (ОСА) на 8 ноември, на което акционерите ще решават за преобразуване на дружеството чрез сливане на Слънчеви лъчи България с други 7 дружества от бранша, става ясно от съобщение на БФБ-София.

Дружествата са Химимпорт Агрохимикали ЕООД-София, Зърнени храни–Вълчи дол АД-София, Зърнени храни трейд АД-София (предишно наименование Зърнени храни България ЕАД-София), Бек Интернешънъл АД-София, Зора АД-Русе, Прима Агрохим ЕООД-Добрич, и Зърнени храни Балчик ЕАД-София.

Преди време изпълнителният директор на Слънчеви лъчи България Георги Костов заяви на пресконференция, че Химимпорт възнамерява да консолидира агробизнеса си и да го листне на борсата.

В случай че акционерите гласуват за сливане, то последното ще се извърши при условията на универсално правоприемство, като активите, пасивите и имуществените права и задължения на Слънчеви лъчи България се поемат от новоучредяващото се дружество Зърнени храни България АД-София, в съответствие с клаузите на договора за сливане.

Освен това акционерите ще гласуват и за придобиване на публичен статут на новоучреденото дружество Зърнени храни България АД, като уставния капитал на новоучреденото дружество ще е 170 785 600 лв., разпределен в 170 785 600 броя обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, с право на ликвидационен дял, с право на дивидент, с номинална стойност 1 лв..

След вписване прекратяването на Слънчеви лъчи без ликвидация ОСА ще взема решение новоучреденото дружество, възникващо в резултат на сливането, да управлява отделно преминалото върху него имущество на Слънчеви лъчи България АД, за срок от 6 месеца от момента на вписване на сливането. В този срок всеки кредитор на участващо в преобразуването дружество, чието вземане не е обезпечено и е възникнало преди датата на преобразуването, може да поиска изпълнение или обезпечение съобразно правата си и, ако искането не бъде удовлетворено, кредиторът има право на удовлетворение от правата принадлежащи на неговия длъжник.

Собствениците на акциите на Слънчеви лъчи ще избират и членове на Надзорния съвет на новоучреденото дружество, възникващо в резултат на сливането, като проектът за решение предвижда това да са Химимпорт АД-София, ЦКБ Груп асетс мениджмънт АД-София, и Финанс Консултинг ЕАД-София - независим член на Надзорния съвет.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 23 ноември. Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 25 октомври. Последната дата за сключване на сделки с акции Слънчеви лъчи България, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 23 октомври.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още